KIŞ DEPRESYONU-Psikolog Dr. Pınar AYDOĞDU ARSLAN

KIŞ  DEPRESYONU  NEDİR ?

Psikolog   Dr. Pınar AYDOĞDU ARSLAN

Kışın gelişi ve kar tanelerinin memleketimize giriş yapmasıyla  ekosistemin hala çalışıyor olması çok büyük bir mutluluk gerçekten! Elbette kış gelince sadece havalar soğuyup yapraklar  dökülmez ya da fırtınalar kopmaz. Ya da upuzun geceler  kısacık günler değildir kış mevsimi. Puf battaniyeler altında içilen sıcak çikolata hiç değildir. Bu dönemde bazılarımızın ruh hallerinde oluşan değişiklikler aynı kış mevsimi gibi   birçok sıkıntıya da sebebiyet verebilir.

Bu mevsimde enerjimizin düşmesi, genel bir hüzün kaplaması, karamsarlık duygularının yoğunluğu, geleceğe dair belirsiz düşüncelerin olduğu, yaşanmışlıklar ve pişmanlıklar, rutin hayatta bozulmalar gibi belirtilerle karşılaşabiliriz. Bu duygusal değişiklerin arkasında Kış Depresyonu yatıyor olabilir. Gün ışığının azalmasıyla   vücudumuzda meydana gelen kimyasal ve biyolojik değişikliklerin yansıması olarak görülür bu durum. Yetişkin kadınlarda erkeklere oranla daha sık rastlanabilir fakat gençlerde ve çocuklarda da görülebilmektedir.

Havanın sürekli kapalı karanlık ve kasvetli olması uyku kalitesinin bozulmasına, yeme alışkanlıklarının değişmesine ve nihayetinde duygu durumlarının değişmesine neden olmaktadır. Eğer   yaşanılan mutsuzluk süresi 2-3 haftayı aşıyorsa kış depresyonu yaşıyor olabilirsiniz .

Belirtileri Nelerdir ?

*Gündüz saatlerinde bile aşırı uyuma hissi.

*Özellikle Karbonhidratlı gıdalara yoğun ilgi

*Odaklanma problemleri karar vermede zorluk hissetme

 *Deruni düşüncelere dalma ve konsantre olamama.

 *Eller ve ayaklarda üşüme ve soğuma.

 *Sürekli ümitsizlik suçluluk ve özsaygı kaybı.

* Sosyal aktivitelere ve günlük etkinliklere karşı ilgi kaybı

*Günlük rutinde bozulmalar

*Huzursuzluk öfke kontrol bozukluğu ve sinirlilik hali .

Kış Depresyonundan kurtulma yolları nelerdir?

Mutlaka günışığından yararlanmaya  güneşli günlerde öğle saatlerinde dışarı çıkmaya çalışın. Ev ve işyerlerinde doğal güneş ışığı veren ampuller kullanın. Renkli kıyafetler giyinin , sabah erken kalkın.  Düzenli yemek  yiyin ve bol sıvı tüketin. Özellikle D vitamini, eksikliğiniz varsa mutlaka hekiminize danışarak  kulllanın. Haftada 3  gün düzenli yürüyüş yapın. Hızlı kan akışını devam ettirmek metabolizmayı hızlandıracaktır. Gün içinde mutlu eden öğün saati belirleyin. En sevdiğim meyve saati, en sevdiğim tatlı en sevdiğim çay- kahve saati gibi. Mevcut koşullar dahilinde kısacık tatiller planlayın haftasonları. Sosyal etkileşimi artırmaya çalışın, en sevdiklerinizle sohbetler eşliğinde paylaşımlarda bulunun. Sinemaya konsere ve tiyatro gibi aktivitelere eşlik edin. Unutmayın yapmak isteyip de devamlı ertelediğiniz  sosyal aktiviteler için kış mevsiminin iyi bir fırsat olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Bu önerilere ek olarak eğer kış depresyonu belirtileri yaşarsanız ve artarak devam ediyorsa  ya da bu durumu çevrenizde yaşayan yakınlarınız varsa bir uzmana danışarak çözüm bulmak   en iyi yaklaşım olacaktır. İlaç tedavisi, psikoterapi ve ışık terapisi gibi yöntemlerin kullanılarak kış depresyonun üstesinden gelebileceğinizi  unutmayın ve bir uzmandan yardım almaktan  çekinmeyin.

Mevsim kış olsa da  ruh ikliminizin hep bahar olması dileğiyle…

                                                                                                               PSİKOLOG

                                                                                               Dr. Pınar   AYDOĞDU ARSLAN

                                                                                                              Kasım /2023

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir