Kaybolan Değerlerimiz Şekerkamışı- Abdullah KÖKTÜRK

Kaybolan Değerlerimiz: ŞEKERKAMIŞI

Kandıra da niye olmasın

Kocaeli bir bütün olarak bizim ilimiz. Ancak tarım deyince, deniz deyince, tarım ve hayvancılıkla uğraşanköylerimiz deyince, hemen aklımıza Kandıra gelir.

Modern manda çiftlikleri, İstanbul un bile gelip istifade edip denizle buluştuğu, hemen hemen bir çok ziraatin ve meyvanın yetiştirildiği bir bölgenin ismidir Kandıra

Yoğurdu, keteni ve keten beziyle de tanınır bu şanlı ilçemiz.

Aromatik bitkilerle de öne çıkmaya başlayan bölgemizde şu an bile 1400 dekar (dönüm) biberiye, oğul otu, ve nane ekildi. Ve hasadına başlandı bile. Kocaelimiz ve Kandıra mız bundan sonra bu yönüyle de anılacaktır.

Ama bu gün işleyeceğimiz konu ŞEKER KAMIŞI

Çocukluğumuzda ekilirdi şeker kamışı. Kış günlerimizin vazgeçilmez pekmezi yapılırdı. Bizler küçüklüğümüzde , süpürgeliğe benzeyen bu ürünü tarladan alır, yapraklarını soyar, iki elimizle tutarak dişlerimizle ezer ve suyunuda iştahla emerdik.

Şimdiler de şeker kamışı bölgemizde tekrar gündeme gelmeye başladı. Hele suyunun ve suyunu kaynattığımız takdirde, ortaya çıkan pekmezisağlık açısından çok aranan ürün haline geldi.

Bazı sağlıkçıların iddia ettiği gibi, şeker hastalarının bile pekmezini yiyebileceği ve suyunu içebileceği bir şifa kaynağı…

Köylerimiz de fazla çalışan kalmadı… DOĞRUDUR.

Tarlalar çoğu hisseli ve kavgalı ….O da DOĞRUDUR.

Tüm bu olumsuzluklara rağmen yine de ekilebilir birçok arazimiz var. Bu araziler şeker kamışı yetiştirmeye çok uygun. O halde Kandıra ve çevresinde bu şifa kaynağı ürün niye ekilmesin. Pekmezin kilosu 100 tl olan ve pekmez kaynatılırken müşterisi hazır olan organik bir gıda, bir ürün..

‘’Atın iyisine doru, insanın iyisine deli derler’’ Kandıra Kışla köyünden Kadir DOĞAN ile Kaymaz Erikli köyünden Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Adem ARI da bu söze örnek kişilikler. Her ikisinide şahsen kutluyorum ve alkışlıyorum. Unutulmaya yüz tutmuş Şeker kamışını tekrar Kandıra bölgemizde ekimi, dikimi, hasadını, suyunu ve pekmezini tanıttıkları için. Araştırmalar yaptıkları ve diğer çiftçilere örnek oldukları için.Ayrıca da her türlü bilgi ve tecrübelerini de diğer çiftçilere aktararak önemli bir görev yapmaktalar.

Kandıra mızın Kışla köyünde şeker kamışının ekimi yapılmakla kalmayarak, çok klasik bir sıkma makinesiyle suyu çıkarılıyor ve kaynatılarak pekmezi yapılıyor.

Çiftçimiz ve üreticimiz Kadir Doğan ve Adem Arı arkadaşımız da ekimi ve üretimi için hane hane , köy köy dolaşıp çiftçileri teşvik etmektedir.

Hatta bazı illere gidip şeker kamışı ve çeşitleri ile ilgili çalışmalar yaptıklarına da şahit oldum.

Ben de bir köy çocuğu, bir çiftçi olarak tarım ve ziraat e karşı ilgimden dolayı bu işe girdim. Araştırmalara başladım. Tanıdığım çiftçilere de şeker kamışı ekilmesi yönünde etkilemeye, ekilmesi hususunda tavsiyelerde bulunmaya başladım.

İlk işim bizim Kocaeli ye yakın nerelerde bunun ekimi yapılmakta olduğunu araştırdım. Baktım ki en çok Düzce civarın da şeker kamışı ekilmekte.

Bu bölge ye giderek, inceleme ve araştırma yaptım. Şeker kamışı ekiminde ve hasadında ve pekmezine kadar ki süreçte çok tecrübe sahibi olduklarını gördüm.

Bir dönüm şeker kamışından 37 -38 kg pekmez yaptıklarını, hatta suyunu bile damacanalarla sattıklarını gördüm. Bir çok hastanın pekmezi almak için sıraya girdiklerini, yakın da Almanların Düzce bölgesine şeker kamışı ile ilgili fabrika yapacaklarını bize aktardılar.

Özellikle Düzce nin Tepeköy, Pırpır,ve Çaybükü köylerinde şeker kamışı ekimi ekimi ve pekmez üretiminde epey yol kat ettiklerine şahit oldum.

Neden bizim Kandıra  ve civarında ekimi yapılmasın, geliri ve getirisi de çok iyi durumda kaybolan değerlerimiz den olan şeker kamışı pekmezinin internetten de araştırabileceğiniz gibi 18 çeşit hastalığında ilacı …

Dünya şeker üretiminin yüzde yetmişi şeker kamışından sağlanıyor. En büyük ekicileri Küba, Brezilya, Pakistan, Bangladeş ve Hindistan

Doğal şeker , sağlık kaynağına biz niye sahip olmayalım?

Şifalı suyu ve pekmezinin yanında geri kalan posasından da hayvan yemi yapılmakta , hatta posasından kağıt,ambalaj ve karton gibi çevre dostu eşya yapımında da kullanılabilmektedir.

Kısacası bölgemizde aromatik bitkilerden sonra keten ve şeker kamışı üretimi için elimizden geleni yapmalıyız.

Abdullah KÖKTÜRK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir