Fındık Üreticiliği-Ayhan YALÇIN

Üretim yeterli değil.Lakin, bir tüketim çılgınlığı yaşanıyor… Ne mercimek yeterli,ne fasulye yeterli,ne nohut yeterli,ne pirinç yeterli, ne mısır yeterli…Ne büyükbaş hayvan yeterli,ne küçükbaş hayvan yeterli…
Yeterli olan ne mi? İthalat. Günümüzde her şeyi ithal ediyoruz.ihracat yeterli değil.Lakin bol bol İthalat yapıyoruz .Bakalım ne zamana kadar ithalat yapacağız?
Her mahallede en beş tane market var.Resmen her yerden mantar gibi market fışkırıyor. Bu arada market adı vermiyorum. Tüketim olmasa bu kadar çok market açılır mı? Tabi ki açılmaz. İnsanlar tüketiyor ki,marketler sürekli açılıyor. Vee sürekli her gün, her şeye zam üstüne zam geliyor.İşin acı ve kötü tarafı hiç bir kimse,ya da hiç bir yetkili bu fiyat artışına ses çıkarmıyor. 


Şimdi de gelelim kendi sorunlarımıza…Yani Kandıra ‘ya; Malumunuz üzerine Kandıra ‘nın en büyük gelir kaynaklarından biri de fındıkçılıktır. Fındık üreticileri zahmetli ve oldukça masraflı bir yıl geçirdikten sonra hasat zamanını dört gözle bekledi. Büyük ümitle beklediği fındık fiyatları açıklandığı zaman buruk bir sevinç yaşadı. Çünkü,çiftçimizin taban fiyat umdukları gibi değildi.
Hükümetimiz fındık alım fiyatlarını % 50 sağlam iç esasına göre, Giresun kalite fındık için kilogram başına 27 lira, Levant kalite fındık için ise kilogram başına 26,5 TL olarak belirlemişti.
Bu yıl ki fındık sezonunu büyük umutlarla bekleyen fındık üreticileri büyük bir hayal kırıklığına uğradı.
Yıl içerisinde fındıkların tüm bakımlarını yapan,gübre ve ilaçlarını veren,çapasını yapan,ayrıca toplamak için binlerce para harcayıp,fındık hasatını yapan çiftçilerimiz maalesef büyük bir hüsran yaşıyor.
Fındık alım sezonuna 24 TL ile başlangıç fiyatla başlayan tüccarlar,daha sonra fındık fiyatlarını 24,50 TL ye çıkarmıştır.
Fakat,son günlerde tüccarlar tarafından 23,50 TL’den satın alınmaktadır. 
Okullar açıldığı için, ihtiyaçları olduğu için fındıklarını satmak zorunda olan çiftçilerimiz , düşen fındık fiyatları karşısında şok oldu !!!
Ne diyelim Allah (CC) yardımcıları olsun inşallah. Ama,üzülmemek elde değil. Çünkü,fındıkçılık çok zor ve çok zahmetli bir iş. Çünkü,ben de fındıkçılık yapıyorum. 


Karadeniz’de olduğu gibi, Kandıra’da her zaman fındıkta ön planda tutuluyor.Çünkü,Kandıra’mız fındık üreticisi olarak ülkemizde ciddi bir paya sahiptir.

O yüzden Kandıra fındık üreticilerine sahip çıkılmalıdır.Bu alım fiyatları ile çiftçilerimizin para kazanma şansı yoktur. Üzülerek söylüyorum;Fındık üreticilerinin işi zor. Hem de çokkk zor. 
Saygılarımla!!!
Ayhan Yalçın

2 thoughts on “Fındık Üreticiliği-Ayhan YALÇIN

  1. Benim tecrübeme göre bir dönüm fındık tarlasından yaklaşık 100kg fındık alır ve tamamı kar olsa ki, asla mümkün değil, 2,500₺ elde edersin. Devletin verdiği destekleme ile de gübre ve mazot giderlerini denkleştirdiydiniz ve tarlayı da aileniz ile hasat ettiniz diyelim diyelim! Yani sıfır yevmiye ile işleri kotardınız.
    4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 10.000₺’ya yaklaştığına göre her ay dört dönümlük bir tarlanın geliri seni ancak geçindirir.
    Sadece fındık ile geçinecek isen sahip olman gereken tarla ölçüsü de 4×12 ay= 48 dönüm!
    Eğer 50 dönüm tarlan varsa, fındık seni ve aileni geçindirir kardeşim 🙂
    Ya da …

    1. Paşam;
      Tespitleriniz yamamen doğru.Ayrıca ilginize ve duyarlılığınıza müteşekkürüm.Artık fındıktan para kazanmak çok zor.Çünkü sizlerin de ifade ettiği gibi maliyetler çok ama çok yüksek.Bir de pazarlama sıkıntısı var.İnsanların fındıklarını kendilerinin toplamasıda zor.Çünkü belli zaman sonra insana bezginlik veriyor.Mecburen yevmiyeci tutuluyor.Birde sizlerin de ifade ettiği gibi mazot,bübre,ilaç vs.fiyatlarını da düşünürsek,elde para kalmıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir