Akdurak Mahallesi-Cüneyt ÖZCAN

Kocaeli’nin Karadeniz’e kıyısı olan tek ilçesi olan Akdurak Mahallemiz, tarım ve hayvancılık,Memuru ve 3 bölgeden ( TEKKELİ,AKÇAKAYRAN VE EĞİTİM SOKAK) oluşan Roman vatandaşlarımızın yaşadığı,Martaş salyangoz fabrikası ( 80 kişi işçi kapasitesiyle çalışan)Akınkoç un farikası,Kandıra beton ,Korkmaz tencere fabrikası v.b büyük ve küçük iş yerlerini barındıran bir mahalle olarak  dikkat çekmektedir. Ahlat dede türbesi,Kanlıdere ve UÇBEY Tepesi v.b.

Milli Mücadele sırasında aktif rol oynayan ilçe, I. Dünya Savaşı sonrasında işgale uğramıştır. 1918’de İngilizlerin, 1920’li yıllarda Yunanlıların işgallerine maruz kalan Kandıra, bu dönemde Kuva-i Milliye ve Atatürk’e gerekli desteği vererek Milli Mücadele’de üzerine düşen onurlu görevi en iyi şekilde yerine getirmiştir.

Kandıra’nın başlıca tarım ürünleri buğday, mısır, ayçiçeği, şekerpancarı ve yulaf olup, ayrıca elma, üzüm, fasulye ve armut da yetiştirilmektedir. Hayvancılık ekonomik açıdan önemli gelir kaynaklarından biridir. Tavukçuluk ve sığır besiciliği yapılan Kandıra’da süt, peynir, yumurta ve deri başlıca hayvanî ürünleridir. Toprakları tarım ve hayvancılığa çok elverişli olduğu için hemen hemen her türlü meyve ve sebze bölgede yetişir. Hayvancılık da ekonomik açıdan önemli bir gelir kaynağıdır. Hindisi ve yoğurdu ile haklı bir üne kavuşan Kandıra, meşhur süsleme taşları ve bezi ile de çok iyi tanınmaktadır. Kandıra’nın kıyılarında balıkçılık da yapılmaktadır. Kerpe ve Kefken köylerindeki sahiller, yaz turizmine elverişlidir.

Üç Bey – Uç Bey

Önceki yazılarımızda Kandıra’nın çeşitli tarihi değerler taşıyan mevkilerinden ve kasaba isminin ne şekilde anlatıldığından bahsetmiştik.
Bu yazımızda yine Selçuk tarihinin özünü teşkil eden ve Selçukluların istila devrini temsil eden çağlarda Kocaeli ve havalisinin ne kadar büyük bir öneme sahip olduğunu göstermek istiyoruz.

Selçukluların Bizans İmparatorluğu ile temasını temin eden Kocaeli bölgesi Selçuklu beylerinin en fazla dikkatini çeken bir memleket sayılıyordu. Çünkü ilerlemek, arazi genişletmek amaçları yüzünden Bizans imparatorluğu ile komşu bulunuşları muhakkak ki gerek kültür, gerekse anane ve toplumsal bakımdan kaçınılmaz bir şekilde etkileşim içinde olduğunu kabul etmek gerekir.

Kandıra’nın eski tarihine dair hiçbir belge mevcut değildir. Aslında kasabaya aitte tarihlerimiz de bir işaret yoktur. Yalnız ortada istinat ettiğimiz bazı gerçekler vardır ki, işte bunlarla meçhul kalan noktaları aydınlatmak için yararlanılmaktadır. Kandıra’ya iki kilometre mesafede ve Kuzeydoğu yönünde Kışla köyü yanında halk arasında eskiden beri “Üç Bey” adıyla anılan ne yazık ki halende “Üç Bey” denilen mevkiinin asıl ve doğru adı “Uç Beyi”dir. Selçukluların Bizanslılarla yaptıkları kanlı mücadele ve savaşlarda ileri gelen beylerini şehit veren imparatorluk nihayet bunların sayesinde Kocaeli’ne sahip olabilmişlerdir. Bununla birlikte Selçuk saltanatının yayılmasında büyük rolleri görülen Uç Beylerdir. Bu tabir zamanımız askerliğinde geçtiği gibi önemli bir yeri vardır. İncelemelerimiz gösteriyor ki artık bu mahallin adı “Üç Bey” değil, “Uç Beyi” olması gerekir. Halk bu kavramı birbirine karıştırmıştır.

.

EĞİTİM:

Mahallemizde 4 tane ilköğretim okulu.Eski Sağlık meslek lisesi ,Kandıra lisesi,Anadolu lisesi ve Kocaeli Üniversitesi Kandıra Meslek Yüksek Okulları çeşitli branş dallarında eğitim vermektedir.

CAMİİ :

Mahallemizde 4 adet büyük ve 1 adet mescid camiiz mevcuttur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir