HÜSEYİN AKIN-KANDIRA -OKUL VE SPOR

Merhaba “Biz Kandırayız” sitesinin değerli takipçileri.

Öncelikle kendimi tanıtmak isterim kadro olarak Bozburun Köyü Ortaokulu Beden Eğitimi Öğretmeni, görevlendirme olarak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile İlçe Gençlik Spor Müdürlüğü’nün ortaklaşa yürüttüğü okullar arası sportif faaliyetlerin düzenlendiği İlçe Tertip Kurulu Beden Eğitimi Öğretmeni (Okul Sporları İlçe Koordinatörlüğü) görevini yürütmekteyim. Ayrıca Kandıra Spor Kulübü Başkanlığı ve kulübümüzde futbol antrenörlüğü yapmaktayım. Görevim itibarıyla sizlere ilçemizde düzenlenen okul spor faaliyetleri hakkında bilgiler vereceğim, geleceğimiz çocukların gelişiminde eğitim ve spor ayrılmaz bir bütündür. Spor yapan çocukların fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden diğer arkadaşlarına göre daha avantajlı olduğu bilinen bir gerçektir. Geniş bir coğrafyaya yayılan ilçe sınırlarımız içinde yetenekli o kadar çok öğrencilerimiz var ki okul spor faaliyetleri bu yeteneklerin ortaya çıkmasında önemli bir rol oynamaktadır. Okullarımızın bu faaliyetlere katılmalarında, öğrencilerin hazırlanmalarında, geliş gidişlerinde ve malzeme temininde fedakarca görev yapan ilçemiz beden eğitimi öğretmeni arkadaşlarıma çok teşekkür ederim. Bir çocuğun gelişiminde öğretmenin etkisi herkes tarafından bilinmektedir. Ayrıca okul idarecilerinin bu faaliyetlere yaklaşımı da faaliyetlerin başarılı bir şekilde yürütülmesini sağlamaktadır. İlçemizdeki tüm lise ve ortaokullarda beden eğitimi öğretmenleri görev yapmaktadır. Son öğretmen atamaları ile birlikte ülkemiz Halter, Hentbol, Futbol, Karate, Hokey ve Ragbi milli takım formalarını terletmiş 6 tane milli sporcu beden eğitimi öğretmeni arkadaşımız ilçemizin farklı okullarında göreve başlamıştır. Bu öğretmenlerimizin zaten özveriyle çalışan diğer beden eğitimi öğretmenlerimizle birlikte ilçe sporuna ve
öğrencilerimizin gelişimine önemli katkısı olacaktır. Kandıra gibi geniş bir coğrafyada sosyal imkanların kısıtlı olduğu özellikle köylerdeki öğrencilerimizin yaşadığı sosyal sıkıntılar ortadayken bu tür faaliyetlere fazlasıyla ihtiyaç vardır. Okul spor faaliyetlerine katılan öğrencilerin yaşadığı heyecan, mutluluk, sorumluluk alma ve yeni arkadaşlar edinme skordan çok sporun amacına hizmet etmektedir. Özellikle spor yapan öğrenciler; kurallara uyma, başkalarının hakkına saygı, yardımlaşma, zamanı planlama, işbirliğine dayalı yaşam biçimi, kendini ifade edebilme, özgüvenin gelişmesi ve kişiliğin oluşması gibi olumlu alışkanlıkları kazanırken olumsuz davranışlardan uzaklaşırlar. Okul takımının formasını giymek, müsabaka için Kandıra’ya gelmek, il merkezi ya da il dışına gitmek, seyirciler önünde o atmosferi yaşamak, diğer öğrenciler için model olmak çok büyük gurur aynı zamanda da öğrencilerimizin ufkunu ve hayallerini genişletmektedir. Spor yapan öğrenciler derslerinde daha başarılı olmaktadır. Bunun en güzel örneği 2015 yılında Kocaeli Şampiyonu olan ve Türkiye Şampiyonasına katılan Kandıra Gençler Birliği U14 takımında antrenör olarak görev yaparken oyuncularımızdan 15 öğrenci ortaokul son sınıfında TEOG (Lise Geçiş Sınavı) sınavına girmiş 1 öğrenci askeri lise, 1 öğrenci Fen Lisesi ve 8 öğrencimizde İzmit’in sayılı Anadolu Liselerini kazanmıştı. Yine o takımdan 3 oyuncumuz Ahmet Eren BİR, Emirhan ARICI ve Gökdeniz BAYRAKDAR profesyonel futbolcu oldular. 2 oyuncumuzda halen profesyonel takımların altyapısında futbol oynamaktadır. Demem o ki spor ve okul iyi bir planlama ve özverili çalışmayla bir arada götürülebilir.

İlçemizde daha önceki yıllarda okul sayısının azlığından ilkokulda Akçakoca ve Zafer İlkokulu öğrencileri olarak ya kaymakamlığın karşısındaki eski parkta ya da Kayakayaaltı mevkisinde iki okul karşılıklı futbol maçı yapardık. Lisede ise Kandıra Lisesi ile İmam Hatip Lisesi öğrencileri 19 Mayıs törenlerinde atletizm yarışmaları, tören sonrasında da futbol maçı yapılırdı. Şimdi ise ilçemiz okulları arasında resmi hakemler nezaretinde Futbol, Futsal (salon futbolu), Masa Tenisi, Voleybol ,Dart, Bocce Atletizm ve Satranç branşlarında müsabakalar yapılmaktadır. Lise öğrencileri “Gençler”, ortaokul 7. ve 8. Sınıf öğrencileri “Yıldızlar”, ortaokul 5. ve 6. Sınıf öğrencileri “Küçükler”, İlkokul öğrencileri de “Minikler” kategorilerinde branş müsabakalarına katılmaktadır. Bu branşlarda takım ya da ferdi derece elde eden okullarımız il merkezinde düzenlenen il birinciliği müsabakalarına yarışırlar. Diğer branşlarda da ferdi yada takım sporları müsabakalarına katılan birçok okulumuz vardır. İl birinciliği müsabakalarında da başarılı olan okullarımız ve öğrencilerimiz Türkiye Şampiyonası müsabakalarına katılmaya hak kazanırlar.

Okullarımız başarı açısından geçmişten beri il müsabakalarında önemli başarı elde etmektedir. 70’live 80’li yıllarda Kandıra Lisesi Futbol ve Voleybol branşında il dereceleri elde etmiştir.

Son yıllarda ise Kocaeli’de KANDIRA FIRTINASI esmektedir. Köy ve merkez okullarımız takım ve ferdi olarak birçok branşta il dereceleri elde ettiler. Halk oyunları miniklerde Akçakoca İlkokulu, Hokey genç erkekler ve yıldız kızlarda Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Bocce genç kızlarda Kandıra Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Bocce genç kızladar Akçakoca Anadolu Lisesi, Bocce küçük kızlarda Tasvire Hurşit Güneş Ortaokulu İl Şampiyonluğu, Bocce yıldız kızlar Kız İmam Hatip Ortaokulu, Bocce yıldız kızlarda Kaymaz Araman Ortaokulu, Dart yıldız erkeklerde Tasvire Hurşit Güneş Ortaokulu, Dart yıldız kızlarda Yusufça Şht. İrfan Yaman Ortaokulu, Oryantiring yıldız erkekler –küçük kızlarda Kefken Şht. Oğuz Kır Ortaokulu, Masa Tenisi küçük kızlarda Çerçilli Sefa Sirmen Ortaokulu, Futsal küçük kızlarda Kefken Şht. Oğuz Kır Ortaokulu, Futsal
küçük erkekler il Şampiyonu olan Tasvire Hurşit Güneş Ortaokulu yine Futsal yıldız erkeklerde il derecesi başarıları yakalamışlardır. Ferdi müsabakalarda Güreş yıldız erkeklerde Kandıra Erkek İmam Hatip Ortaokulu, Satranç genç erkeklerde Akçakoca Anadolu Lisesi , Karete- Do küçük kızlarda Tasvire Hurşit Güneş Ortaokulu, Kick Boks yıldız kız — erkek, küçük kız –erkeklerde; Kefken Şht. Oğuz Kır Ortaokulu , Kandıra Erkek İmam Hatip Ortaokulu, Tasvire Hurşit Güneş Ortaokulu öğrencilerimiz il şampiyonlukları ve dereceleriyle kürsüde yerlerini alarak bizleri gururlandırmışlardır.

Bu başarıların en önemlisi, en çok ses getireni Akçakoca Anadolu Lisesi’nin Ragbi Genç Kızlar “TÜRKİYE ŞAMPİYONU” ve Genç Erkekler Türkiye 3.sü olmasıdır.

Kazanılan başarılarla birlikte özellikle Ragbi ve Bocce sporcuları milli takımlara davet edilmiş, milli formayı giymişlerdir. Liselerden mezun olan Kandıralı öğrenciler milli oyuncu kontenjanından üniversitelerin Beden Eğitimi ve Spor Meslek Yüksek Okullarına öncelikli olarak giriş yapmışlardır. Kandıra’da bir diğer okul spor etkinliği ilkokul öğrencilerine oynatılan “Geleneksel Çocuk Oyunları ‘’dır. Unutulamaya yüz tutmuş, şehirleşme, bilgisayar ve televizyonun olumsuz etkileri ile sokak oyunlarından uzaklaşan minik öğrencilerimize “Yağ Satarım Bal Satarım, Yakan Top, Mendil Kapmaca ve Tombik” oyunları okullarında oynatılarak her öğrencimize madalya verilip onure edilmişlerdir

Bir diğer faaliyet ise ilçemizdeki tüm ilkokul 3. Sınıf öğrencilerine yapılan “Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Projesi” kapsamında uygulana testler ve çalışmalardır. Bu kapsamda öğrencilere boy, kilo, esneklik, kulaç uzunluğu ve oturma yüksekliği, dikey sıçrama, el pençe kuvveti, geriye sağlık topu atma, çeviklik ve 20 metre sürat koşusu ölçüm ve testleri uygulanarak sonuçlar dahilinde seçilen en iyi 10 öğrenci antrenörler himayesinde eğitime alınıp daha sonra yetenekleri doğrultusundaki branş antrenörleriyle çalışmalar yapmaktadır. Bu faaliyetin amacı da spora başlama yaşında bulunan yetenekli çocukları tespit ederek spor branşlarına yönlendirmek ve üst düzey sporcular yetiştirmektir.

Yapılan tüm faaliyetlerde Kandıra adına sevindirici bir güzellik, hiçbir olumsuz olayın yaşanmaması ve faaliyetlere katılımın yüksek olmasıdır. Rekabet duygusu kesinlikle centilmenliğin, dostluğun önüne geçmemektedir. Bir çok müsabakada öğrenciler faul yada kural dışı bir hareket yaptığında hakeme hemen söylemektedirler. Bence bu da Kandıra insanın karakterdir. Faaliyetlere gelen hakem ve yöneticiler bu konuda Kandıra’nın durumunu her ortamda dile getirmektedirler. Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi; “Ben sporcunun zeki, çevik ve ahlaklısını severim” sözüne ilçemiz çocukları en güzel örnektir. Okul sporlarında başarılı olan öğrencilerimiz ilçemiz kulüplerinde yeteneklerini antrenörler eşliğinde geliştirmelidir. Bu konuda kulüpler, yerel yöneticiler, aileler ve sponsorların desteği çok önemlidir. Spor alanında bir şey planlıyor ve başarı elde etmek istiyorsak Aile – Mahalle – İlçe – İl – Ülke geneline doğru bir planlama ve Spor Bakanlığı şemsiyesi altında okul – spor kulübü – yerel yönetimler , diğer ilgili kişi ve kuruluşları düşünerek yapmalıyız. Bugün sporda en büyük eksiğimiz hepimiz aynı amaca gitmiyoruz. Ailede spor gelişirse mahallede gelişir. Mahallede spor gelişirse ilçede gelişir. İlçede spor gelişirse ilde gelişir. İlde spor gelişirse ülkede gelişir. Kandıra’da okul spor faaliyetlerin yürütülmesinde ve ilçemizin tanıtılmasında emek harcayan güzide öğrencilerimize, Beden Eğitimi Öğretmeni, antrenör, öğretmen ve okul idarecileri ile Kandıra Belediyesi, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İl ve İlçe Gençlik Spor Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü idareci ve çalışanlarına , spor emekçilerine çok teşekkür ederim. Ramazan Bayramınızı şimdiden kutlar sağlıklı ve huzurlu bayramlar dilerim…

One thought on “HÜSEYİN AKIN-KANDIRA -OKUL VE SPOR

  1. Bu özveri ve zaman isteyen bir uğraş bu anlamda Hüseyin AKIN ve diğer öğretmen ve gönül verenleri tebrik eder ve başarılarının devamını dilerim.
    Sporun hangi branşı olursa olsun muhakkak başarı ve derece önemlidir fakat asıl önemli olan insan hayatına kattığı diğer değerlerdir.
    Mesela disiplin, çalışma, hayatı planlama, karar verme, başarı azmi, insan ilişkileri gibi ama en önemlisi sağlık.
    Bu anlamda Kandıra gençliğine değer katan bu yüce gönüllü insanları bir daha tebrik ediyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir