Kandıra’da Baharın Ritmi: Şiirler ve Türkülerle Dolu Bir Akşam
Kocaeli’nin kültürel açıdan zengin ilçesi Kandıra, anlamlı bir sanat etkinliğine daha ev sahipliği yaptı. “Biz Kandırayız Şiir Topluluğu” olarak düzenlenen “İçinde Bahar Geçen Şiirler ve Türküler” başlıklı program, Hidayet Yelkencioğlu Kültür Merkezi’nde yoğun katılımla gerçekleştirildi. Baharın coşkusunu şiir ve müzikle kutlanan bu özel gece, sanata ve edebiyata gönül veren birçok ismi bir araya getirdi.
Gecenin Açılışı ve Katkılar

Topluluk sözcüsü olarak programın açılış konuşmasında, kültürel faaliyetlere ev sahipliği yapan Teoman Yelkencioğlu’na teşekkürlerimizi sunarak, bir sonraki etkinlik hakkında da bilgi verdim. Ayrıca , 2 Haziran Pazartesi akşamı gerçekleştirilecek bir sonraki programda, usta şair Ahmet Arif anılacak ve İstanbul’dan gelen şair Emine Akkurt konuk edilecek.
Türkülerle Gelen Duygular
Gecenin en etkileyici bölümlerinden biri ise saz sanatçılarının sahne performansları oldu. Sağlık çalışanı Derya Demirel, müzik öğretmeni Akif Akkurt ve Kenan Caner’in çaldığı eserler, dinleyicilere hem hüzünlü hem de neşeli anlar yaşattı. Ritim bölümünde sağlık çalışanı Emel Özdemir de sahnedeki yerini alarak geceye renk kattı. Baharın tınısını yansıtan türküler, salonu adeta mevsimin coşkusuyla doldurdu.


Şiirlerle Bahara Yolculuk
Topluluk üyeleri ve konuk şairler, çeşitli dönemlere ait şiirleri seslendirerek baharın farklı yüzlerini dile getirdiler. Nazım Hikmet’ten Ataol Behramoğlu’na, Aziz Nesin’den Can Yücel’e kadar pek çok usta kalemin bahar temalı şiirleri ses buldu. Gecede ayrıca, kendi yazdığı şiiri okuyan şairler de alkış aldı. Özellikle KANÇED Kurucu Başkanı Adem Arı ve Sokak TV muhabiri Atilla Yüceak, özgün şiirleriyle izleyicilerden büyük beğeni topladı. Programın tamamı alttaki video linkinde mevcut.

Ergün Açıkgöz; Nazım Hikmet ten “Tecritteki Adamın Mektuplarını”,

Nursun Kural; Ataol Behramoğlu’ndan “Bahar” şiirini,

Hande Muradoğlu; Aziz Nesin’den “Badem Ağacı”,

KANÇED Derneği kurucu Başkanı Adem Arı; kendi yazdığı “Bahar” konulu şiirini,

Ömer Arslan; Bedri Rahmi Eyüboğlu’ndan “Bahar ve Biz”,

Cem Ulutaş; Turgut Uyar’dan “Anadolu’da Bahar” şiirini,
DeryaDemirel; Can Yücel’den “Atın” adlı şiiri,

Sevim Yılmaz; Aşık Veysel Şatıroğlu’ndan “Cümle Ağaç Uykusundan Uyandı”,

Nizamettin Yılmaz; Cahit Sıtkı Tarancı’dan “Bahar Yeli”,

Miyase Aysu Taşkıran; Necati Cumalı’nın 27 Mayıs Devrim Şehitleri anısına yazdığı “Bir Gül Açıyorsa”,

Ali Gün; Cahit Sıtkı Tarancı’nın “Bahar Sarhoşluğu”,

Aygün Aynagöz; Sabahattin Ali’nin “Mayıs”,

Sabahat Ulutaş; Nazım Hikmet’ten “Yarıda Kalan bir Bahar Yazısı” adlı şiiri okudular.

Ayrıca Sokak Tv muhabiri Atilla Yüceak yazdığı şiiri okudu ve yapmış olduğu kamera ve fotoğraf çekimleri ile geceye ayrı bir renk kattı.
Sanatseverlerden Yoğun İlgi
Etkinliğe sadece şiir severler değil, aynı zamanda Kandıra’nın birçok sivil toplum kuruluşunun temsilcileri ve eğitimciler de katıldı. ÇYDD Kandıra Şube Başkanı Sevim Deren, Kandıra THY Şube Başkanı Vural Çevik, Kocaeli Kandıralılar Derneği Danışma Kurulu Başkanı Ahsen Okyar gibi isimlerin yanı sıra, ilçe halkından birçok kişi etkinliğe ilgi gösterdi. Eğitimci İpek Sümer, İnci Ulusoy, Miyase – Hasan Taşkıran, Nursun Kural, Nebahat Küçük Boyacı, Aliye- Halil Erdoğmuş, Celil Sağlam, Şaban Acar, Mahir Buzcu, Levent-Ergün Açıkgöz, Sevim-Zeynel Yılmaz, Nazlıcan Yılmaz, Ali Gün, Mehmet Demirel, Nizamettin Yılmaz, Belgin Yüksel, Naziker Sazoğlu, Gülümser-Ömer Arslan, Gülten Akın, Yunus Şen, Feride Üstünkaya, Huriye-Rıfat Okan, Sabahat-Cem Ulutaş, Emine Şahin Apaydın, Hande Muradoğlu, Nurşen Aynagöz, Atilla Yüceak, Kemal Günay, Ahmet Güdük ve çok sayıda izleyici vardı.



Katılımcıların yoğunluğu, şiir ve türkünün halkla olan güçlü bağını bir kez daha gözler önüne serdi.
Teşekkür ve Takdir













Programın sonunda, etkinliğe katkı sunan tüm sanatçılara ve şiir dostlarına teşekkür belgeleri takdim edildi. Bu anlamlı jest, hem katılımcıların hem de izleyicilerin takdirini topladı. Gecenin sonunda salonu terk eden izleyicilerin yüzlerindeki memnuniyet, sanatın birleştirici ve iyileştirici gücünü bir kez daha kanıtladı.
Sonuç olarak, “İçinde Bahar Geçen Şiirler ve Türküler” programı, Kandıra’da sanatın ve edebiyatın güçlü bir şekilde yaşatıldığını bir kez daha ortaya koydu. Bu tür etkinlikler, hem yerel sanatçılara sahne olanağı sağlamakta hem de toplumun kültürel gelişimine önemli katkılar sunmaktadır. “Biz Kandırayız Şiir Topluluğu”nu bu anlamlı etkinlik için kutluyor, önümüzdeki programları merakla bekliyoruz.
