Yok Aslında Birbirimizden Farkımız-Abdullah KÖKTÜRK

TÜRK, TÜRKMEN, YÖRÜK VE MANAV KİMDİR?

  Tarih sohbetlerinde, çok sık gündeme gelen sorulardan biride, TÜRK, TÜRKMEN, YÖRÜK VE MANAV KİMDİR? Sorusudur.

  Orta Asya’da yaşamış ve halende yaşamaya devam eden, tarih süreci içindede zaman zaman göçlerde yaşayarak, Mançurya’dan Macar ovalarına, Sibirya steplerin’den, Hindistan içlerine, Anadolu’ya, Ortadoğu’ya, hatta Kuzey Afrika’ya kadar yayılmış büyük bir milletin adıdır TÜRK. Bu büyük TURAN topluluğunun üst kimlik adıdır, TÜRK…

  Her ne kadar yılların propagandası ve beyin yıkamalarına, Rusların ve Batı dünyasının bütün gayretlerine rağmen, artık Kazaklarda, Kırgızlarda, Özbeklerde, Tatarlarda, Gagavuzlarda hatta Macarlar ile Bulgarlar bile Türk olduklarını TURAN’ı bir ırkın parçası olduklarını dünya kamu önünde de rahat rahat söylemeye başlamışlardır.

  • Türkler üç büyük ana damara ayrılırlar. 
  • KUZEY TÜRKLERİ
  • GÜNEY TÜRKLERİ
  • UYGURLAR
  • KUZEY TÜRKLERİ; KIPÇAK diye anılırlar. KIRGIZLAR, KAZAKLAR, TATARLAR, MACARLAR, VOLGA BULGARLARI, POMAKLAR, ÖZBEKLER, AVARLAR ve HAZARLAR gibi…        GÜNEY TÜRKLERİ ise; OĞUZLAR olarak adlandırırlar ve bilinirler.
  • TÜRKMENİSTAN, AZERBAYCAN, HORASAN, ANADOLU ( Trakya bölgesi dahil ) İRAN, IRAK,
  • SURİYE, MISIR ve KUZEY AFRİKA da ki Türkler gibi…   UYGURLAR; Doğu Türkistan Çin bölgesindeki Türklerdir. 

Peki, TÜRKMEN Kimdir?

  FARSİ’lerin (İranlıların), Müslüman Oğuz boylarına vermiş oldukları bir tanımlamadır. Bir Ad dır ve Anadolu’da yaşayan Türklerin ezici bir çoğunluğu da Türkmenlerdir.

  Türkiye’mizde de azda olsa Özbek, Kırgız ve Tatarlarımızda yaşamaktadır. Özellikle; Eskişehir, Polatlı ve Tekirdağ da tatarlarımızı da toplu bir arada görmek mümkündür.

Daha sonra ise mezhep konusunda Türkmenlerde Anadolu’da ikiye ayrılmışlardır.

 Bu ayrışmadan da maalesef, bu has Oğuz boyları olan Türkmenler çok zarar görmüşlerdir.

 Osmanlı yanlısı, İran yanlısı haline dönüştüklerinden iki taraftan da hırpalanmışlardır.

 Osmanlı Devleti de, her iki tarafa soğuk bakmış ve kucaklamayı da başaramamıştır.

 Sonuçta da, Osmanlı Devleti de maalesef daha sonraları Balkan Devleti ve Kafkasya Devleti haline dönüşmüştür.

              Peki, YÖRÜK Kimdir?

  • Oğuz boyu olan Türkmenlerin konargöçer hayat yaşayan halkına verilen bir ad ve lakaptır.
  • Oysa, Yörük diye de bir millet yoktur.
  • Oğuzların 24 boyundan konargöçer hayatı yaşayan bu insanlarımız, günümüzde de yok denecek kadar azalmışlardır. Tarih süreci içinde göç durmuş ve yerleşik hayata geçmişlerdir.

  Buna rağmen ağırlıklı olarak Ege ve Akdeniz bölgesindeki bu insanlarımıza hala da Yörük diye hitap edildiğine şahit olmaktayız.

  Kocaeli’mizde de Kandıra Dikili, Derince Çenesuyu Dağı eteklerinde ve Gebze Sığırlık bölgelerinde yaşayan Yörüklerimizde bugün yerleşik hayata geçmişlerdir. 

  • Bu arada bir anımı da anlatmadan geçemeyeceğim.

 1978’li yıllardı, Balıkesir Necati Bey Eğitim Fakültesinde öğrenci iken, arkadaşlarla sık sık ilçelere ve köylere gider vatandaşlarımızla sohbet ederdik.

  • Yine böyle bir gezide, İVRİNDİ ilçesinin bir köyüne gittik. Misafir olarak gittiğimiz evin sahibi Ali amcaya da köylerle ilgili tanıma amaçlı sorular sorduk.

  Ali amcada kendi köyünden başlayarak diğer köyler hakkında da bilgi vermeye başladı.

  Kendi köyü için ‘’ Bu bizim köyümüz Türkmen köyü, karşıdaki köy Yörük köyü, dere kenarındaki köy Manav köyü, ilerde yol ayrımındaki köy Türk köyü, onun ilerisindeki dağın eteğindeki köy ise Çepni köyü’’ Ali amca bunları anlatırken sanki ayrı bir millet ayrı bir toplulukmuş gibi, bir ses tonu ve beden dili ile anlatmıştı.

  Doğrusu bu ayrıştırmaya da çok üzülmüştüm. Hepimiz sedirlere oturup çayımızı içerken ben söz aldım ve Ali amcaya köydeki diğer köy sakinlerine ve kendi arkadaşlarımıza da, bir tarihi gerçeği anlatmak mecburiyetinde kaldım.

  Ali amcanın bahsettiği tüm bu köyler özbeöz Oğuz boylarına mensup Türk köyleriydi. Yerleşim tarihlerine göre kendi aralarında isimlendirilmiş olup daha sonrada farklı bir millet, farklı bir toplum olarak algılanmaktan ibaretti.

  Milli Eğitim, milli olmamışsa, tarihi gerçeklerle buluşmamış ve bir milletin milli birlik ve beraberliği ile ilgili bir hedefi, bir siyaseti olmamışsa, bu bilgiler de maalesef böyle yanlış bir şekilde dilden dile söylenebiliyor.

  Ali amcaya bizi misafir ettiği için teşekkür ederken, bu ara da tarih sohbetlerimizi de yapmış olduk ve güzel bir gün geçirdik, öğrenci arkadaşlarımızla beraber.

  Hatta hiç unutmam. İvrindi’nin köylerini gezerken KOCAELİ diye bir köye de rastladık ve Kocaelili olarak da bu durumdan memnun olmuştuk.

  Balıkesir ilinde de ilk konuşmamı bu köyde, bir kahvede (köy odasında) yapmakta bize nasip olmuştu.

           MANAV Kimdir?

  Osmanlı Devletini kuran ve bu devletin ilk tebası olan Türkmenlerdir, Manavlar.

  Osmanlının asli unsurlarıdır. Devlete sadakat ve bağlılıklarından dolayı her yıl kim üretiyor ve yetiştiriyorsa bunun bir kısmını devlete, saraya yollarlardı. Bunu da bedava yaparlardı. Marmara civarında yaşayan azınlıklar da (Ermeni ve Rumlar) halkın bu derece devlete bağlılıklarını kıskanır ve rahatsız olurlardı.

  Birazda bundan olacak ki, Osmanlı Devletine, sarayına bedava öteberi gönderen bu sadık tebaaya, Türkmenlere MANAV lakabını takmışlardı.

 Azınlıklar kendi arasında özel bir şey konuşurlarken, eğer bir Türk görürlerse, birbirlerini uyararak ‘’ Dikkatli konuş, dikkat et Manav geliyor’’ derlerdi.

  Bazen de Türklere takılırlardı. ‘’ Yahu siz Osmanlıyı – Sarayı bedava niye besliyorsunuz? Osmanlının Manavı mısınız’’ derlerdi. Türkmenlerde ‘’ Biz Osmanlının manavı olmakla, sadık tebası olmakla gurur da duyarız’’ derlerdi.

  O gündür, bugündür, bu yerli halk manav diye tanımlanır ve söylenir durur.

  Bu asil Oğuz boylarının, Marmara’da lakabı MANAV, Zonguldak civarında KIVIRCIK, Toroslarda TAHTACI, Trakya civarında GACAL ve Erzurum taraflarında da DADAŞ’tır.

  Bir başka rivayete göre de, Manav sözcüğü MANAF tan evrilmiş olduğunu söyleyen araştırmacılarda var.

  MANAF Orta Asya da, DOĞU TÜRKİSTANDA, ASİL ve SOYLU kişilere verilen bir ünvandır.

  Sonuçta; Manav diye de bir millet yoktur. Manav diye bilinen ve söylenen bu insanlarımız, Osmanlı gibi bir büyük devleti kuran ve yaşatan bu Oğuz Boyu TÜRKMENLERİDİR…

Abdullah KÖKTÜRK


One thought on “Yok Aslında Birbirimizden Farkımız-Abdullah KÖKTÜRK

  1. ‘Milli Eğitim, milli olmamışsa, tarihi gerçeklerle buluşmamış ve bir milletin milli birlik ve beraberliği ile ilgili bir hedefi, bir siyaseti olmamışsa, bu bilgiler de maalesef böyle yanlış bir şekilde dilden dile söylenebiliyor…’
    Yüreğinize gönlünüze sağlık sayın abim…İnşallah ayrıştırma değil de birleştirme ve zamanın ihtiyacı olan eğitim ve öğretim yönünde Milli Eğitim Politikılarına önem ve öncelik verilirde gidişat ve geleceğimizden ümitvar oluruz…Selam ve dua ile…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir