Sanatçı Gözüyle Kandıra- Mesut Nöbetçigil

Bir dostumla sohbetleşirken bana “Kandıra hakkında neden yazmıyorsun ağabey?” dedi. Sevgili dostumu neden kırayım. Yıllarca gidip severek ziyaret ettiğim güzel Kandıra bu yazının konusu oluverdi.
Kandıra adını duyar duymaz aklımdan geçenleri hemen yazıverdim ben de.

Kandıra, Kocaeli’nin bir ilçesi olarak bilinir. Özellikle doğal güzellikleri, plajları bunun yanında meşhur manda yoğurdu, Kandıra peyniri, mancarlı pidesi, Kandıra bezi, hindisi, bezir yağı ve temiz kalpli insanlarıyla ünlüdür.
Eskiler bilir, Kandıra yolları tek gidiş gelişli dar ve çok virajlıydı. Yola çıkmadan araçta bulunanlar, ceplerinde mide bulantısına karşı kullanılmak üzere mutlak ilaç ve poşet alırlardı.

Philips lambalı radyoda son ses Mustafa Kandıralı ve saz arkadaşlarından oyun havaları dinlediğimiz çocukluğumun Bayram sabahlarını ayrı bir keyifle hatırlıyorum. Kandıra, Türkiye’nin hem de kendi kendilerine yaratılıştan müzisyenlerinin yetiştiği bir yerdir. Şimdi ise Mustafa Kandıralı’nın namını yeğeni Türkan Kandıralı sürdürüyor.
Sadece müzisyenlerinin mi? Türk siyasetine, tarihine kültürüne katkı sunup yön veren; Nihat Erim, Turan Güneş, Abdullah Köseoğlu, Nurettin Portakal, Amir Ateş, Kazım Dinç, Lale Aytaman, Erol Köse, Hurşit Güneş ve İsmail Sarıca.… aklımıza gelen ilk isimler.

Yeşil beyaz formasıyla centilmence 2.amatör ligde mücadele veren Diş Hekimi Turan Sarı kaptanlığındaki Kandıra Gençlerbirliği’ni İzmit eski stadda heyecanla izlediğim günler hep hafızamda.

O kadar çok anı var ki hafızamda Kandıra’ya ilişkin, hepsini yazarsam yazının şakulü kaçabilir.
Geçen yıla kadar, Tuzağzı’nda bulanan Rüzgar Enerji Santralleri ve çalışanlarının iş güvenliği eğitim ve kontrolleri nedeniyle, her ay -çok sayıda sahte ve gerçek radarlarıyla insanı tedirgin eden- Kandıra yollarına vururdum kendimi.
Kısa süren sezonuna rağmen Karadeniz’in serin havası eşliğinde, yeşilin her tonunu göreceğiniz doğası sizi mutlu eder. Hafta sonunu değerlendirmek için sadece bu sebeple bile en iyi seçenektir.
Kandıra plajlarına gitmek isteyenlere tavsiye: Güneş kremi değil, yoğurt sürün, hem yanmazsınız hem ferahlatır!

Kandıra yoğurdu kadar meşhur olmak için ne yapmak lazım? Yoğurt gibi sağlam ve serin kalmak lazım!
Tüm Kandıralı dostlarıma sevgi ve selamlarımla…

Mesut NÖBETCİGİL

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir