Yeni Yılda  Ruh Sağlımız için Neler Yapılabilir ?-Dr. Pınar AYDOĞDU ARSLAN

                              

                                           

Neredeyse son üç yıldır fiziksel ve ruhsal sağlık, çevre ve iklim sorunları, küresel ısınma, kışın ortasında beklenilmeyen güneş, hayal kırıklıkları, ekonomik problemler, umutsuzluklar, mutsuzluklar, kayıplar, yaşam enerjisinin kaybolması, stres gibi birçok  faktör  insanların ruh sağlığını olumsuz derecede etkiledi ve   biz  ruh sağlığı uzmanlarının gündeminden de bu konu başlıkları hiç düşmedi. “ Hoş geldin 2023 ! ” dediğimiz  şu günlerde, saatlerin  birbirini hunharca kovaladığı anlarda, sağlıklı ve kaliteli bir ruh sağlığı için neler yapılmalı sorusu geliyor hemen aklımıza…

Yaşadığınız anın farkına varın ve hissedin! Yarını düşünmek önemli ama belirsiz bir yarın için gününüzü   feda etmeyin. Bir yandan geçmişte yaşanılanlar bir yandan  gelecek kaygısı sürekli kafanızda kaos yaratarak kaygı  bozukluğuna sebebiyet verebilir. Oysa geçmiş bitti ve gelecek ise daha yaşanmadı.  Unutmayın, hayatta herkes payına düşeni yaşar.

Çok düşünerek çıkmaz sokaklara girmeyin !..Çözüm odaklı olun ve problemlerinizi çözüm üreterek üstesinden gelmeye çalışın. Olumsuz zihniyet ve kaotik düşünceler karanlık bir dünyanın kapılarını açabilir. Bu da sizi iç dünyanızda aşılması zor bir duruma sokar ve çıkmaz sokaklara girebilirsiniz. Kendinizin felaketi olmayın..Unutmayın hayat süprizlerle dolu.

Kendinizi eleştirirken adaletli olun… Özgüveninizi parçalayacak yerle bir edecek eleştirileri kendinize yapmayın. Herkes hata yapabilir. Bu çok insani bir durum. Önemli olan ders çıkarmak.  Kısır döngüye girmeyin ve problemlerin üstesinden “ Nasıl  bir yol izlemeliyim ”  sorusunu sorarak çıkmaya çalışın.Gerekirse uzmanlardan destek alın.

Sosyal Medyada kendinizi kıyaslamayın.. Gerçeklik ve sanal ortam farkını ve algısını kaybetmeyin. Sosyal medya araçlarında  görünenler yapılanlar bir yanılsama olabilir. Sürekli çok güzel yemekler yenmesi, çok güzel yerlere gezmeye gidilmesi, çok süslü kıyafetlerin giyilmesi  vs. normal hayat akışında mümkün olmayan şeylerdir. Bu insanların tüm yaşamlarının ve zamanlarının  boyle geçtiği yanılgısına kapılmayın ve kendinizi kıyaslama noktasına getirmeyin.

Şükretmeyi ve Teşekkürü unutmayın… Özür dilemek, teşekkür etmek ve  şükretmek  hayatta vazgeçilmez erdemlerdir. Bu olguları yaşantımızın başköşesine koymalı ve yaşam  formülümüzü buna göre düzenlemeliyiz. Çünkü sevgi muhabbet ve dostluklar nasıl ki paylaştıkça çoğalırsa, teşekkür etmek ve özür dilemek de sosyal ilişkilerin  daha sağlam temeller üzerine oturmasına ve güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Bilinçli bir şekilde şükür duygusuna odaklanan insanlar  ise  daha üretken, enerjik  ve yaşam memnuniyeti içinde yol alırlar. Şükreden insan en zor durumlarda dahi sabırlı ve metanetli olur. Sahip olduklarıyla yetinmeyi bilir. Şükür insanın ruhunun nefes almasıdır aslında. Güzel huylara sahip olmayı aracı kılar. Tüm bu bilgilerin ışığında;

Yeni yılınızın  bol şükürlü, afiyetli, sağlıklı, sevgi dolu ve  huzurlu geçmesini diliyorum. Bir sonra ki yazımızda görüşmek üzere… Sevgilerimle.

Dr. Pınar AYDOĞDU ARSLAN

3 thoughts on “Yeni Yılda  Ruh Sağlımız için Neler Yapılabilir ?-Dr. Pınar AYDOĞDU ARSLAN

  1. Çok güzel anlatmışsın pınar Arslan sonuna kadar katılıyorum tebrikler… 👏👏

  2. Dr. Pınar Aydoğdu Arslan keyifle yazılarını okumaktan zevk aldığım bilgilendirici bir o kadar keyif içeren yazıları bizimle buluşturduğu için çok mutluyum yazılarınız için teşekkürler devamlılığını dilerim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir