Müziğin iyileştirici gücü Antik dönemlerden bu yana araştırma konusu olmuştur. Günümüzde ise fizyolojik ve psikolojik açıdan sağlığımız üzerindeki etkileri yapılan bilimsel araştırmalar tarafından tespit edilmiştir. Bu araştırmalarda; müziğin psikolojik rahatsızlıkların oluşumunda etken olan, duygu durumunu etkisi altına alan adrenalin, dopamın, serotonin, endorfin, testesteron gibi birçok hormonu etkilediği, solunum, kalp basıncı ve beyindeki oksijenlenmeyi artırdığı ve fizyolojik aktiviteyi düzenlediği bilinmektedir.
Hiç kuşkusuz ki ünlü hekim filozoflar Farabi, İbn-i Sina, Ebu Bekir El-Razi gibi büyük İslam alimleri müziğin sayısız hastalıklara iyi geldiğini, tıbbi tedavi yanında tamamlayıcı ve iyileştirici gücünün olduğunu yazılı kaynaklarda da ifade etmektedirler. Hatta İbn- Sina müziğin hastalıkların tedavisindeki önemini şu sözlerle ifade etmektedir. “ En iyi ve en etkili tedavi yöntemlerinden biri, hastanın akli ve ruhi güçlerini artırmak, ona hastalıkla daha iyi mücadele için cesaret vermek, ona en iyi musikiyi dinletmek , onu sevdiği insanlarla bir araya getirmektir.”
Müzik, beyinde yer alan konuşma, beden kontrolü, düşünme, öğrenme merkezi, sempatik ve parasempatik sinir sistemi, bağışıklık sistemi gibi birçok merkezi uyarmaktadır.Dolayısıyla müzik terapinin kullanım alanı oldukça yaygındır. Nöroloji, kardiyoloji, onkoloji, psikiyatri gibi klinik alanlarında ve özel gereksinimli bireylerde tamamlayıcı bir yöntem olarak kullanılmaktadır.
Evrensel düzeyde birleşilen ortak nokta müzik ve psikolojinin ayrılmaz bütünlüğüdür. İyi bir ruh halinin, psikolojik olarak sağlam kalmanın fiziksel hastalıkların tedavisinde oldukça etkili ve vazgeçilmez olduğudur. Psikolojik etkileri tahmin edeceğimizden çok daha güçlü ve geniş kapsamlıdır. Duygusal sağlığı güçlendirmek, hastaların stresle başa çıkmalarını desteklemek, zihni rahatlatma,enerji verme ve yaşanılan birikmiş acıları daha iyi yönetebilmek gibi sayısız faydaları vardır. Başlıcaları;
*Stresi azaltır
*beslenme alışkanlıklarınızı düzenler
*hafızayı güçlendirir
*kaliteli uyku sağlar
*motivasyonu güçlünderir
*morali yukseltir
*depresyonu azaltır
*performans ve dayanıklılığı artırır
*acı ve ağrı yönetimine yardımı olur
*zihinsel performansı artırır.
Bu bağlamda müzik zevkimiz ne olursa olsun müziğin iyileştirici etkisinden faydalanmak için kendi zevkimize uygun müzik türlerini tespit etmeliyiz. Her gün şifa niyetine kendi zevkimize uygun müzikleri dinlemeyi ihmal etmemeliyiz ve buna uygun bir “ Şifa Niyetine Müzik Listem ” başlığı altında bir liste hazırlamak çok faydalı olacaktır. Bedeni beslemenin sağlıklı gıda tüketimi olduğunu, ruhun gıdasının da müzik olduğunu unutmamalıyız.
Güzel Kandıra’ mızın eşsiz doğal güzelliklerinden ,tertemiz havasından, pırıl pırıl denizinden, tazecik meyve sebzelerinden beden sağlığımız için yararlanmayı ihmal etmezken, yine en önemlisi bölgemizin eşsiz doğal güzeliklerinden biri olan Kerpe’ de kayalıklarda gün batımını izlerken haleti ruhiyenize uygun bir müziği dinleyerek ruhunuza şifa olmayı niyet ederek kendinize kişisel terapi yapmanızı, müziğin pozitif gücünden bol bol yararlanmanızı diliyor ve tavsiye ediyorum.
Ayrıca; bana çok küçük yaşlardan beri musikinin şifa olduğunu “ İnsanın ruhu hasta olmadan bedeni hasta olmaz kızım, haydi bir hicaz faslı dinleyelim de ruhumuza iyi gelsin ” diyerek çocukluğumdan beri radyonun başında beraber dinlediğimiz Klasik Türk Müziği eserlerini bana sevdiren, ruhuma işleten, farkındalığımı artıran, aşılayan, çok güzel gönlü ve kalbi olan “ Yaradılanı severim, Yaradandan ötürü ” zihniyetiyle yaşam örgüsünü ilmek ilmek işleyen çok kıymetli canım babacığım İbrahim AYDOĞDU’ yu rahmetle ve dualarla anıyorum. Bu vesileyle tüm babaların, aile büyüklerimin Babalar Günü’nü kutluyor, ahirete intikal edenlere de rahmet diliyorum.
Müziğin şifasını hissedeceğiniz sağlıklı ve güzel günlere …..Sevgiyle..
Dr.Pınar AYDOĞDU ARSLAN
Güzel bir hatirlatma ,aydınlatıcı bir bilgi sunulmuş.. Evrensel olan müziğin ruhumuza kattığı değerler bahsedilmiş.İlk akıl hastanelerinden biri olan Bergamada girişte Romalılara ait bu tarihi yerde müzik ve su kullanılmış…Yani müzikle tedavi ve terapi .Ancak günümüzde ilaç malesef ve sonu hastayı bitirmek … Tebrikler İbrahim abinin kızına…
Tebrik ederim Pınarcım.. Kalemine diline sağlık
Bilgilendirici ve zevkle okunan nadir yazılardardan. Dr. Pınar Arslan kalemiyle yine bizleri zevkle bilgilendirdi çok teşekürler.