Turizm-Ayhan YALÇIN

Turizm;İnsanların bir yerden bir yere görmek, gezmek, tanımak, dinlenmek ve seyahat etmek amacıyla yaptıkları geziye verilen addır. Başka bir anlamda;Bir ülkeye ya da bir bölgeye turist çekmek amacıyla alınan ekonomik, kültürel, teknik vb. önlemlerin, yapılan çalışmaların tümüne verilen addır.

Turist:Bir ülkeyi ya da bölgeyi gezmek, görmek, eğlenmek, spor yapmak, kültürel ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak üzere, ikamet ettiği yerden en az 24 saat ayrı kalan ve gittiği yerde maddi harcamalar yapan kişilere denir.

Turizm ve turistin tanımını yaptıktan sonra asıl konumuza gelelim; Malumunuz üzerine Kocaeli ‘nin şirin mi şirin ilçesi olan Kandıra’mız turistik olarak ve turizm gelirleri açısından hak ettiği değere sahip mi ? Ya da Kandıra’mız turizm için alt yapıya sahip mi? Ayrıca turistler için tüm imkanlara sahip mi?…

İstanbul’a çok yakın olması ve Kocaeli ‘nin en temiz, en geniş kumsalına sahip olması sebebiyle insanların uğrak yeri olan Kandıra’mız,her yaz milyonlarca insanın ziyaret ettiği bir ilçedir.Yeni yapılan yolun Kandıra ilçe merkezi dışında kalması nedeniyle,Kandıra ‘ya turizm için gelen turistlerin ilçe merkezine uğramadan ve alış veriş yapmadan doğrudan, sahil bölgesinde konaklama yaptıktan sonra,hiç bir alışveriş yapmadığını gördüm.Ama tüm çöplerini sağa sola fütursuzca atan insanlar da gördüm.Çünkü insanlar artık tüm ihtiyaçlarını beraberinde getiriyor.Diğerleri de Kandıra’mız da bulunan yerel marketlerden alış verişini yapıyor.Çarşamba ve cumartesi günü kurulan pazarlarda fiyatların büyükşehirlerde ki fiyatlarla aynı olması sebebiyle insanların pazarlara olan ilgisini azaltıyor.Ya da ben öyle gözlemledim. 

Türkiye ‘nin hemen hemen tüm sahillerini gezdim ve gördüm.İnsanlar sahillerde alış veriş yapıyor ve sürekli olarakta para harcıyor; Restoranlar dolu, çay bahçeleri dolu, marketler dolu, takı tokat satan tezgahlar dolu. Kısacası her yer dolu. Bizim Kandıra’mız öyle mi? Kandıra’mızın esnafları maalesef turizmden yeterli para kazanamıyor.Çünkü Kandıra’mıza gelen turistler doğru dürüst para harcamıyor.Ya da Kandıra’mıza gelen turistler zengin turist değil. Benim şimdiye kadar gözlemlediğim durum böyle.Cennetten bir köşe olan Kandıra’mız maalesef gerçek değerine bir türlü kavuşamadı.Ya da insanların Kandıra’mızı geliştirmek için bir amacı olmadı.

 Bu güzelim ilçemiz bir türlü gelişmiyor. Bir türlü ekonomik anlamda gelir sağlayamıyor. Turizmciler doğru dürüst para kazanamıyor.Umarım bir gün gelişir.

Saygılarımla!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir