Şeker Kamışı -Kadir DOĞAN

30/09/2021 Şeker Kamışı Tanıtım Yemeği Basin Bildirisi

Ulus devletleri ayakta tutan toplumların en buyuk güçleri dilleri, dinleri, kültür ve gelenekleridir.

Şeker kamışı pekmezi de 50 yıl önceki geleneklerimizdendir. Neden 50 yıl öncesinden bugüne bu boşluğu yaşadık,öküz, at ve manda gibi çifte koşulan hayvanlarla döndürülen mengenelerde sıkılırdı şeker kamışı suyu. Herşeyin doğal organik olduğu o yıllarda şeker kamışı pekmezimizde yerini almıştı.

1970 li yıllarda traktörün tarıma girmesiyle mengenelerin kenara atılması şeker kamışının unutulmasına sebep olmuştur.Tohumunu bulması zor olsada yaklaşık 9-10 yıldır bu bitkiyi ekiyoruz, ilk üç yıl makine yapamamıştık tohum tazeleme maksadıyla ekmiştik.

Kandıra Sanayimizde Özgür kaya ustamız ile elbirliği yaparak bir makine yaptık o günden bugüne gelene kadar çok yerlerini değiştirdik iyi çalışması için deneme yanılma taktiğini kullandık bugün bir nebze bir yere getirebildik.

Şeker kamışını bölgemizde çok kişiler ekti ve ekiyor bölgemizle yetinmeyip anadolumuzun çok il ve ilçelerine ücretsiz isteyene tohum gönderdik.

Tanıtımını ilçemiz tek radyosu Kandıra Batı fm ve sosyal medyada facebook grubumuz kandıra şeker kamışını kurarak yaygınlaştırmaya çalıştık ve başardığımızı düşünüyorum.

Tabiiki atılacak çok adımımız var. Bilindiği gibi ulu önder Mustafa Kemal Atatürk kurtuluş savaşından hemen sonra Sakaryadan başlıyarak, Erzuruma kadar şeker fabrikaları kurdurmuştur. Bu fabrikaların, Anadolu için stratajik bir önem taşıdığını belirtmiştir, daha sonraki yıllarda fabrikaların yapımına devam edilmiştir.

Kandıra bölgemizde yetişen şeker kamışı suyunu sıkmak için makinalaşma yanını Kandıra Kaymakamlığımız ve Kandıra belediye başkanlığımızdan ekim desteği ve teşvik Kocaeli Buyukşehir Belediyemiz tarafından beklemekteyiz. Gönül çok şey istiyor. Dünyanın en iyi şekeri, şeker kamışı şekeridir. Kocaeli Buyukşehir Belediyemiz talep etsede Gıda organize sanayiimize Şeker kamışı şeker Fabrikalarını kandıramıza kurabilsek hayali kuruluyorsa inşallah gelecekte o da olur.

Şeker Kamışı Pekmezinin Faydaları

1. İçerisinde barındırdığı demir mineralleri sayesinde iyi bir kan yapıcıdır. Kan değerleri düşük olan (Anemi) hastalarında çok büyük fayda sağlar. Bunların yanında kan dolaşımını da rahatlatmaktadır. Damar sertliğine karşı iyi gelmektedir

.2. Kalsiyum bakımından çok zengin olması nedeniyle Kemik erimesi riskini azaltmaktadır. Çocukların kemik ve diş gelişimini üzerinde etkilidir.

3. Menopoz döneminde bayanların tüketmesi önerilmektedir.

4. Hamilelikte ve bebek gelişiminde çok faydalıdır.

5. Soğuğa karşı vücut direncini arttırıcı özelliğe sahiptir.

6. Karaciğeri destekler, sarılığa karşı koruyucudur.

7. Vücudun Ph dengesini korur.

8. İyi bir antioksidandır.

9. Mideyi, bağırsakları, böbrekleri kuvvetlendirir. Mide hastalıklarına, özellikle ülser, iyi gelmektedir.

10. Astım ve bronşit hastalıklarında faydalıdır. Balgam söktürücü ve öksürüğü kesici özelliği vardır. Gargara yapıldığında ağız ve boğaz hastalıklarını iyileştirmede etkilidir.

11. İdrar yolları açıcı özelliktedir. Prostat rahatsızlığı olanlara tavsiye edilmektedir. Bağırsakları çalıştırmaktadır.

12. Migren atakları önlemeye yardımcı olmaktadır.

13. İnsanlığın korkulu rüyası akciğer kanserinin, pankreas kanserinin ve kolon kanserinin önlenmesine yardımcı olur.

14. Mineral miktarının fazla ve emilim oranlarının yüksek olması nedeniyle hamile ve emziklilerin, tüberkülozlu hastaların, iyileşme dönemi diyetinde yer alması önerilmektedir.

15. Şeker kamışından elde edilen bitki suyu güzellik salonlarında da kullanılmaktadır.

16. Mineraller ve vitaminler açısından zengin olduğu için kansızlık, yorgunluk ve stres gibi sorunları olan insanlara, sporculara ve çocuklara özellikle önerilir.

17. İçeriğindeki şeker ağırlıklı olarak sakaroz şeklinde olduğu için kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltmemektedir. Bu nedenle de şeker hastaları tarafından kullanılabilecek tatlıdır.

Hepinizi saygı ile selamlıyorum.

Kadir Doğan Çiftci

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir