Üniversite ve Bölüm Tercihleri
Eğitim hayatımızın en önemli adımlarından bir tanesi üniversite ve bölüm tercihidir. Yaklaşık 12 senelik bir genel eğitimden sonra artık gelecekte üzerinde çalışmak istediğimiz asıl mesleğe hazırlandığımız, o mesleğin detaylarını öğrendiğimiz üniversite eğitimizden önceki son adım tercih sürecidir. Tabii ki tercihlerimiz daha çok sınavlardan alınan puan ve sıralamaya göre şekillenmekte ama bu yazıda genel olarak üniversite ve bölüm tercihleri yaparken nelerin önemli olabileceği noktalarına değineceğim.
Aslında tercihlerimiz yaparken dikkat edilmesi gereken iki nokta olduğunu düşünüyorum.
Birinci nokta, seçtiğimiz bölüm gerçekten bize göre mi? Üniversiteyi bitirdikten sonra bu mesleği severek yapabilecek miyiz, yoksa mesleğe adım atınca daha yolun başında nefret mi edeceğiz? Ne yazık ki lise eğitimi süresince çoğu mesleğin detayları hakkında yeterli bilgi sahibi olmamız pek mümkün olmuyor. Bu süreç boyunca çoğu zaman ailelerimizin yönlendirmesi, çevremizde gördüğümüz yakınlarımızı rol model olarak görmek veya küçüklükten bu yana hayalini kurduğumuz mesleğe erişmek gibi etkenler tercihlerimiz üzerinde büyük etkiye sahip oluyorlar. Bu etkenlerin baskınlığına göre belki de hiç bilmediğimiz ya da sevmeyeceğimiz bölüm tercihleri yapabilmekteyiz. Bu noktada donanımlı rehber öğretmenler çok büyük bir rol oynamakta. Onların yönlendirmesi ile tercihlerimizi daha bilinçli yapmamız daha mümkün olacaktır.
Diğer bir nokta ise üniversiteyi bitirdikten sonra iş bulmamız ne kadar kolay olacak? Hem değişen hayat şartları hem de teknolojik ilerlemelerden dolayı meslekler ile alakalı iş bulma durumları da değişime uğramakta. Bazı meslekler zaman geçtikçe yok olurken yerlerine yenileri gelmekte. Ayrıca seçtiğimiz meslekle alakalı şirket değiştirmek ne kadar kolay olabiliyor, yurt dışında çalışma imkanı bulunuyor mu, uzaktan da bu iş üzerinde çalışma imkanı var mı gibi etkenler de mesleğe başlayınca çok önemli hale gelebiliyor. Hepimiz genel olarak sevdiğimiz işi yapmak isteriz ama gerçekte ne yazık ki bu her zaman mümkün olmuyor. Bazen zorlaşan hayat şartları nedeni ile ister istemez ailemizi geçindirmek ve maddi olarak rahat yaşamak için para kazanmak daha önemli hale geliyor.
Bu iki nokta bölüm tercihlerimiz üzerinde büyük öneme sahip. Ancak bölüm tercihi ayrı bir noktayı önemli hale getirebiliyor: üniversite tercihi. Hem yurt içinde hem de yurt dışında verdiği eğitim ve prestij gibi durumlardan dolayı üniversitelerimiz arasında büyük farklar bulunmakta. Bu durumdan dolayı seçilen bazı bölümler için hem eğitim süresince hem de sonrasında iş bulma imkanları açısından üniversite tercihi çok büyük öneme sahip olabiliyor. Bu yüzden bölüm tercihimizi yaparken üniversite noktasına da dikkat etmeliyiz.
Tercihlerimiz ilk başta da belirttiğim gibi tabii ki daha çok sınav sonuçları üzerinden şekillenmekte. Her ne kadar istemesek de yüz binlerce rakibin olduğu bir sınav hayatımızda çok büyük etkilere sahip olabiliyor. Ancak biz yine de olabildiğince erken hedefler koyup o hedef üzerinde çabalamalıyız. Bu sayede tercihler sırasında daha rahat olup doğru adımlar atabiliriz.