Üniversite Adayları İçin Bilgilendirme- Şüheda RAŞİTOĞLU

ÜNİVERSİTE ADAYLARI İÇİN ÜNİVERSİTE SINAV SİSTEMİ VE TERCİH DÖNEMİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Kısaltmalar: Üniversite tercihleri ne zaman başlayacak 2021? ÖSYM YKS tercihleri  tarihini açıkladı mı? | Gündem Haberleri

YKS: Yükseköğretim Kurumları Sınavı

TYT: Temel Yeterlilik Testi

AYT: Alan Yeterlilik Testi

YDT: Yabancı Dil Testi

MSÜ: Milli Savunma Üniversitesi

OBP: Okul Başarı Puanı

2021-YKSAYT, TYT ve YDT sınav sonuçları tarihi! 2021 YKS sonuçları ne zaman  açıklanacak? - GÜNCEL Haberleri

2021 yılında 26-27 Haziran tarihlerinde Yükseköğretim Kurumları sınavı(YKS) yapıldı. YKS iki aşamalı uygulanan sınav sistemidir. 

1. aşaması TYT(temel yeterlilik testi) olarak geçmektedir. TYT’ de konu olarak 9. ve 10. sınıf konuları yer almakta ve kapsam olarak Türkçe, Matematik, Fen ve Sosyal alanlarında sorular sorulmaktadır.

 TYT- Türkçe ve Matematik derslerinden 40 soru, Sosyal bilimleri kapsamında Tarih, Coğrafya, Felsefe ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden 5’er soru toplamda 20 soru, Fen Bilimleri kapsamında Fizik ve Kimya derslerinden 7, Biyoloji dersinden 6 soru toplamda 20 soru sorulmaktadır. TYT’de toplam 120 soru sorulmakta ve 135 dakika süre verilmektedir. TYT sınav sonucuna göre TYT puanı oluşmakta ve bu puan türünü 2 yıllık ön lisans bölümlerinde, açık öğretim 2 yıllık ön lisans bölümlerinde ve özel yetenekle öğrenci alan bölümlerde ( pmyo, besyo, milli savunma üniversitesi kapsamında astsubaylık alanlarında) kullanılmaktadır. 

Her aday için tek bir TYT puanı hesaplanır. TYT puanının hesaplanabilmesi için Türkçe veya Matematik derslerinin herhangi birinden 0,5 ham puan alınması gerekmektedir. TYT puan türü ile tercih yapabilmek için 150 baraj puanının elde edilmesi gerekmektedir.

2. aşaması AYT(Alan yeterlilik testi) olarak geçmektedir. AYT’ de konu olarak 9. 10. 11. Ve 12. sınıf konuları yer almakta adayın ilgi duyduğu, başarılı olduğu, çözmek istediği veya yerleşmek istediği bölüme göre hesaplanmasını istediği puan türüne göre çözebileceği dersler bulunmaktadır.

AYT- kapsam olarak sosyal bilimler-1 testi( Türk Dili ve Edebiyatı 24 soru, Tarih 10 soru, Coğrafya 6 soru ) 40 soru, sosyal bilimler-2 testi (Tarih 11 soru, Coğrafya 11 soru, Felsefe grubu 12 soru ve Din Kültürü ve Ahlak bilgisi 6 soru) 40 soru, matematik testi 40 soru ve fen bilimleri testi (Fizik 14 soru, Kimya 13 soru ve Biyoloji 13 soru) 40 sorudan oluşmaktadır. AYT’ de 160 soru sorulmakta 180 dakika süre verilmektedir. AYT sınav sonucuna göre 3 farklı puan türü oluşmaktadır. Bunlar Sayısal(Say), Sözel(Söz) ve Eşit ağırlıktır(Ea). AYT kapsamında Sayısal puan türünün hesaplanmasını isteyen aday Matematik ve Fen testi sorularını, Sözel puan türünün hesaplanmasını isteyen aday Sosyal bilimler-1 ve Sosyal bilimler-2 testi sorularını, Eşit ağırlık puan türünün hesaplanmasını isteyen adan Matematik ve Sosyal bilimler-1 testi sorularını çözmesi gerekmektedir. Sayısal, Eşit ağırlık ve Sözel puan türüyle ilgili olan lisans(4 yıllık) programlarına ve özel yetenekle öğrenci alan bölümlerde( milli savunma üniversitesi kapsamında subaylık alanlarında) kullanılmaktadır.

TYT puan türünde 150 baraj puanını elde edemeyen adayların AYT puanı hesaplanmamaktadır. AYT’ de taban puan 180 olarak belirlenmiştir.

YDT- Dil programlarında okumak isteyen adaylar yabancı dil testi katılım sağlamaları gerekmektedir. Yabancı dil testinde sınav öncesi adaylara 5 farklı dil seçeneği sunulur. Almanca, Fransızca, İngilizce, Arapça ve Rusça. Aday hangi dilden seçimini yapmışsa o dilden 80 soru sorulur ve 120 dakika süre verilmektedir.

OBP-Bu kavram okul başarı puanı anlamına gelmektedir. Adayların lise hayatı boyunca elde etmiş oldukları diploma puanları girmiş oldukları test gruplarına göre puan olarak üzerine ilave edilir. Okul başarı puanı en az 30 en fazla 60 olmaktadır. Diploma puanının 0,06 ile çarpılması ile ilave edilecek puan hesaplanabilir. Sistem bunu otomatik olarak yapmakta ve sınav sonuç belgenizde öncelikle sol tarafında ham puanınız sağ tarafında ise obp eklenmiş hali Y-TYT, Y-SAY, Y-SÖZ, Y-EA, Y-DİL kısmında görebilirsiniz.
Üniversite tercihi yaparken bunlara dikkat! 24 tercih...

Sınav sonuçlarının açıklanması ile birlikte tercih dönemi 5-13 Ağustos 2021 tarihleri arasında yapılacaktır.  Tercihlerin adayın kendisi tarafından aday işlemleri sistemi üzerinden sisteme girilmesi önemlidir. 

  • Adaylar tercih yaparken tercih ettikleri bölümlerin meslek seçiminde önemli olan ilgi, yetenek ve değerlerine uygun olup olmadığını değerlendirerek tercih yapmaları,
  • Tercihlerini yaparken bölümler hakkında iş imkanları hakkında bilgi edinmeleri, 
  • Puan odaklı olmak yerine sıralama odaklı tercihlerini sisteme girmeleri, (puanlar her sene değişkenlik göstermektedir ve sınavın zorluk/kolaylık durumuna göre puanda oynamalar çok fazla olmaktadır. Puana göre tercih yapmak aldatıcı olur. Asıl olan başarı sırasına bakarak tercih yapmaktır.)
  • Yazmayı düşündükleri üniversiteleri arayarak ya da üniversitelerin web sayfalarını ziyaret ederek bilgi sahibi olmaları(üniversite ve şehrin imkanları, barınma durumları vb.)
  • Okumayı istedikleri bölümlerde okuyan üniversite öğrencilerinden fikir almaları,
  • Çalışmayı istedikleri meslek gruplarında bulunan kişilerle görüşmeleri ve çalışma alanlarını görmelerini,
  • 2021- YKS tercih kılavuzunun muhakkak incelemeleri ve kılavuzda yer alan özel koşul ve açıklamaları mutlaka okumaları,
  • Tercih sürecinde bir uzmandan yardım almaktan çekinmemeleri 

                                                                                adaylara tavsiye edilmektedir.

Bazı bölümlerde başarı sıralama şartı getirildiği gözden kaçırılmamalıdır. (Bu bölümler aşağıda tabloda verilmiştir.)

Adaylar tercih listesi oluştururken kendi başarı sıralarına uygun bir tercih listesi oluşturmalıdır. Başarı sıralamasının üstünde bulunan ancak çok istedikleri birkaç bölümü listelerinde bulundurmalarının herhangi bir olumsuz durumu yoktur. Üniversite taban ve tavan puanlarını bu sene başvuruda bulunan aday öğrenciler belirlediğinden çok istenilen yerler listeye alınabilir ancak tercih listesinin tamamı bu mantıkla oluşturulmamalıdır. Tercih listesinin devamında kendi başarı sıralarına yakın bölümlerden seçimler yapmalı, listenin sonuna doğru ise tedbirli olmak adına kendi başarı sıralarından daha gerideki bölümlerden de listeye eklenmelidir. Burada dikkat edilmesi gereken durum kazanıldığında kayıt olmak istemeyecekleri bölümler/üniversiteler listeye alınmamalıdır. Adaylar okumak istemediği bölümleri kesinlikle listesine eklememeli sadece sıralaması tuttuğu için o bölümü yazmamalıdır.Üniversite Tercihleri | Hangi Üniversite

Tercihleri sıralamanın tek kuralı adayın ne istediğidir☺ Tercih listemizde bulunan programları sıralarken puana, başarı sırasına bakmadan her adımda hangi tercihimizi daha çok istiyoruz diye düşünmeliyiz. En çok istediğimiz bölümü en üste yazmalı. Sonra, kalanlardan en çok istediğimizi ikinci sıraya yazarak bu mantıkla tamamen istek sıramıza göre bir tercih listesi oluşturmalıyız. Kaçıncı sırada yazdığınızın kazanma mantığından etkisi yoktur.

Listemizi isteğimize göre sıraladığımızda daha düşük puanlı bir tercih daha yüksek puanlı bir tercihin üstüne gelebilir. Bu durum ölü tercih değildir. Sonuçta daha düşük puanlı olmasına rağmen onu daha çok istiyoruz demektir ve önemli olan adayın tercih sonucundan mutlu olmasıdır. Kazanıldığında üzüntü yaratacak bir tercih kesinlikle listeye alınmamalıdır.

İlave olarak vakıf üniversitesi tercih edecek isek burs ve indirim durumlarını öğrenmeli, ücretlerini üniversite ile iletişime geçerek öğrenmeleri önemlidir. 

One thought on “Üniversite Adayları İçin Bilgilendirme- Şüheda RAŞİTOĞLU

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir