Olcay DİNÇER TOKDEMİR Kandıra’da Doğmak

KANDIRA ‘ DA DOĞMAK KANDIRALI OLMAK 

     Kandıralı olmak, sanırım bir ayrıcalık. Ben de Kandıra ‘da doğup,büyüyüp hala burada yaşayanlardanım.Çocukluğum Orhan Mahallesinde bizim ev ile anneannemin evinin arasında geçti, bir de Namazgahta. Namazgaha  gitmeyi çok severdim.Rahmetli anneannem beni götürürdü. Derede kayıkla gezintiye çıkılır; çocuklar top oynar, ip atlar,bisiklete binerlerdi. Kandıra’nın delikanlılarının hemen hemen hepsi yüzmeyi Namazgah Deresinde öğrenmiştir.

     Rahmetli dedelerimden çok şeyler öğrendim.Bakkal dedem  Mehmet Ali DİNÇER ( Küçük Mehmet) zamanın marketi gibiydi.Dükkanında iğneden ipliğe, kilim boyasından kaymaklı bisküvi ye kadar her şey bulunurdu. Öğretmen dedem (MuallimCemil ÖN) öğretmenliğinin yanı sıra din,sanat,edebiyat konusunda son derece bilgili bir insandı onunla sohbet etmeyi çok severdim.

    Annem Kandıra’ya Geyve’den gelin geldi. Kandıra’da düğünler çok güzel geçerdi.Düğünden iki üç gün önce mahalle fırını yakılır, gelin damat çöreği yapılır, çörekler gelin teliyle süslenirdi. Kına gecesinden heyamola ya çıkılırdı. ”Heyamola biz size geldik heyamol, heyamola peynir ekmek yolla…” Şarkısıyla ev ev gezilir toplanan yiyecekler hep birlikte yenirdi.

    Kandıra’da kış ayları da bir başka geçerdi. Kar çok yağar, karlı uzun kış gecelerinde keten helvaları yapılırdı. Kızak kayılır, kızaklar birleştirilip kara gemi yapılırdı.

    Genç kızlar,delikanlılar Ağva yoluna, İzmit yoluna yürüyüşe çıkar kısmetlerini ararlardı.Çünkü o yolların adı kısmet yoluydu.

Daha anlatacak, yazacak çok şey var. Ben de anılarımdan kalanları sizlerle paylaşmak istedim.Birazcık da olsa sizleri o günlere götürebildiysem ne mutlu bana sevgiyle kalın, hoşça kalın.

Olcay DİNÇER TOKDEMİR

2 thoughts on “Olcay DİNÇER TOKDEMİR Kandıra’da Doğmak

  1. Benim Sevgili Kuzenim, fotoğraflarına bebek halimle dahil olamamışım ama anılarının kırıntılarında kendimi bulur gibi oldum ve inan çok duygulandım. Bu aslında, çocukluğuma, içinde büyüdüğüm aileye, başka ve hiç bakmadığım bir pencereden bakmak gibiydi. Kandıra’dan kan alan, su içen, deresinde yüzen, Namazgah’ta nefeslenen herkese selam, aramızda olmayanlara rahmet olsun. Sevgilerimle.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir