Nurullah ÖZER Genç Kandıralılar Derneği

Kandıra’nın Değerli Geleceği

Kandıralılara, Kandıranın geleceği konusunda seslenmek gerekliliğini yıllardır dile getirmekteyiz. Öyle ki; bu konuda farkındalık yaratabilmek adına kendimizce çeşitli teşebbüslerimiz oldu. “Kandıralı olmak ayrıcalıktır!” demenin ötesinde sahip olduğumuz güzide kültür ve tarihimizi deneyimleme şansı olmayanlar için ve gelecek kuşaklara manevi bir miras bırakabilmek uğruna elini taşın altına koyan Kandıralı gençler olarak Kandıra’ya hizmet etmenin gururunu yaşıyoruz.

Köklü geçmişi, el değmemiş çevresi, pırıl pırıl denizi ve saf kültürel mirası ile Kandıra, sahip olduğu değerleri geleceğe eksiksiz taşıyacaksa bu kendiliğinden olmayacaktır. Kandıra’ya yol gösterecek ve yön tayin edecek güç Kandıralılardır.  Bu topraklar başbakanlar, bakanlar, nice vekiller ve bürokratlar yetiştirme başarısı göstermiş şans verildiğinde elinden gelenin en iyisini yapmak kararlılığında olan insanların topraklarıdır. Bin yıla dayanan varlığı ile Kandıra’yı yurt eyleyen, ocak tüttüren, toprak belleyen manavlar Ata topraklarına sahip çıkmayı da kendine vazife kabul etmelidir.

Geleneksel halini muhafaza etmeyi başarmış olma özelliği ile övündüğümüz Kandıra’mız sahip olduğu bu özgünlüğünü kaybetmesin diye her alanda bir büyük müdafaanın içinde olmanın ehemmiyetli bir yurttaşlık görevi olduğunu bilmekteyiz. Bu sebeple yukarıda genel çerçevesi çizilen faaliyet alanlarında Kandıra’yı temsil edecek gençlerle yol yürüyoruz.

Kadim geleneğin üzerinde şuursuzca tepinmek yerine Ata mirasına konu olan her ne varsa dört elle sarılıyoruz. İlçemizin bugüne kadar göz ardı edilen kendine has özelliklerinin altını çizerek gelecek kuşaklara aktarabilmek başlıca çalışma konumuzdur.

Gündemden bir türlü düşmeyen taş ocakları ve Birçok köyümüzü sular altında bırakması öngörülen baraj projesi Kandıra’nın değerli geleceğini gölgeleyen birer karabuluttur. Bu karamsar havayı dağıtmak ve ilçemizi Kocaeli’nin gözde turizm bölgesi yapmak mümkündür. Karadeniz’e kıyısı olan kentimiz su ürünleri, su sporları ve deniz turizmi konularında ciddi mesafe kat ederek imrenilecek bir ilçe olabilir. Deniz turizmi ve balıkçılığın yanı sıra eko turizm yahut kırsal turizm konu başlıklarında el değmemiş doğası ve zengin yerel tatları ile yerli ve yabancı davetlilerin ilgisini kolaylıkla çekebilir.

Güvenilir gıdaya ulaşmanın her geçen gün zorlaştığı bu Dünya düzeninde Kandıra’ya özgü olan ve titizlikle sahip çıkılan “atalık tohumlar” beraberinde Kandıra hindisi, Kandıra yoğurdu, bölgemize has mantar ve mancar türleri ile gastronomi alanında ilçemiz varlığını hissettirebilir.

Çeyrek asır öncesine kadar ülkemizde keten denince ilk akla gelen yer Kandıra idi. Adı neredeyse Kandıra ile özdeşleşen ketenin yıllar içinde üretimi bitme noktasına geldi. Kandırada keten ekimi tarih olunca Kandıra Bezi de unutuldu gitti. Kandıra bezi konusu, küllerinden yeniden doğmayı bekleyen Anka Kuşu misali ilçemizin yüz akı olabilecek bir büyük projesidir. Oluşturulacak Keten Müzesi ile Kandıra Bezi efsanesi ve Ketenin çileli yolculuğu yurttaşlara anlatılmalıdır.

Kandıralı olup neredeyse yolu Kandıra ya hiç düşmeyen hemşerilerimiz olduğu gibi kültürel kodlarımıza yabancı, Kandıra Bezini duymamış görmemiş, Kandıra Taşına dokunmamış, Keten Helva, Kandıra Yoğurdu, Kandıra hindisi vb. yememiş pek çok Kandıralı muhakkak vardır. Tarihine uzak olanlara, kültürüne mesafelilere ve gelecek adına isteksizlere verilebilecek en iyi tavsiye tarihin tozlu sayfalarını karıştırmak, kültürel mirasımızı öncelik haline getirmek ve “hepimiz biriz / gelecek biziz” inancıyla hummalı bir çalışmanın içinde yer almaktır.

Biz birbirimize yabancı değiliz. Aynı okul sıralarında dirsek çürüttük. Aynı çarşının kaldırımlarını adımladık. Aynı derede yüzmeyi öğrendik. Çayırlarda güreş tuttuk, yan yana namaza durduk, coşkuyla hep bir ağızdan marşlar okuduk. Birlikte öğrendik hem eski yazıyı hem de yenisini. Aynı çerçinin tezgâhına baktık merakla, aynı harmanda hasat ettik alın terini, emeğimizi bu topraklara verdik. Dost düğünlerinde aynı halaya durduk, biz birbirimizi bilip tanımadan mutlu olduk. Bu topraklara doğduk, bu topraklarda büyüdük. Biz birbirimize yabancı değiliz. İyiyi istiyorsak bizim için. Doğruyu arıyorsak yine bizim için. Ve birileri bu kent için Kandıra için ayaktaysa bu hepimiz için. Çünkü hepimiz biriz, Gelecek biziz.

Genç Kandıralılar Derneği

Nurullah ÖZER

15 thoughts on “Nurullah ÖZER Genç Kandıralılar Derneği

  1. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum güzel şeyleri güzel insanlar başarır. Size olan inancım tamdır sayın Özer

  2. Kandıramız hak ettiği değeri bundan sonraki süreçte görecektir. Kalemine sağlık başkanım. Fazlası var eksiği yok. Değindiğin her konu bizi biz yapan değerler. Bayramlarımız ki dillere destandır. Söylemeden edemeyeceğim. Ancak Kandıra anlatılmaz yaşanır ☺️ Gurur duyuyorum.
    Değerli başkanımıza bu güzel yazısı için ayrıca teşekkür ederim.

  3. Genç Kandıralılar Derneği Başkanı Nurullah ÖZER bu toprakların değerini bir kez daha güzel sözleriyle anlatmış, Atalarımızın söylediği gibi “Doğru söze ne hacet” … Hepimiz biriz gelecek biziz.

  4. Önce Kandıra nın sonra da Kocaeli nin yararına olan bu denli iyi duygu ve düşüncelerinden dolayı Nurullah bey e teşekkürü borç bilirim..
    Doğup büyüdüğüm topraklardan bir an olsun uzaklaşmadan hep daha iyisini nasıl yaparım diye düşünerek elimi taşın altına koymaktan asla geri durmam. Bizim köylerimizde kapılarımız kilitlenmez huuu der çat kapı misafirliğe gidersin, senin malın benim malım olmaz varsa ihtiyacın sen söylemeden giderilir karşılığında beklenti olmaz. Bayramlarımızda aç mısın diye sorulmadan sofralar kurulur o yemekler ikram edilir. 70 yaşına da gelsen bağın bahçen gerekirse imece usulü hazırlanır. Demem o ki Nurullah bey in de bahsettiği üzere biz Kandıralılar olarak örnek bir toplum yapısına ve bunun yanı sıra tarih, kültür ve doğal güzellik bakımından çok zengin bir coğrafyaya sahibiz. Bu coğrafyayı önce araştırıp yol gösterenlerden öğrenmeli sonra da gelecek nesillere aktarmak için ne gerekiyorsa yapmalıyız. Bu slogan haline gelmiş söz beni hep etkilemiştir. #hepimizbirizgelecekbiziz
    Biz olabileceğimiz, bir olabileceğimiz güzel yarınlarda görüşmek üzere, çok teşekkürler..

  5. Ilk gun ki heyecanla, aşkla bu yolda devam ediyorsunuz Nurullah Başkan. Rabbim calismalarinizi daim eylesin. Inşallah Kandirali’lar olarak hakettiğimiz yerlere gelir,birliğimizi sağlar ve basari dolu bi geleceğimiz olur. Sizin yolunu açmaya çalıştığınız ışık, çocuklarımızın yolunu ışıtan fener olucak inşallah. Sloganımız belli,yolumuz belli…
    hepimizbirizgelecekbiziz

  6. Kandıra ve Kandıranın insanları için gösterdiğiniz çaba gerçekten olağanüstü. Başarılarınızın devamını diliyorum.

  7. Kandıra yı yaşayan güzelleştiren tarihimizi anlatan geleneklerimizi ön plana çıkaran sayın başkan ÖZER sonuna kadar alkışı hakediyor başarıların daim olsun başkan HEPİMİZ BİRİZ GELECEK BİZİZ

  8. Hepimizin özlediği geçmişin hala izlerini taşıyan, ruhu olan şehir hayatının tersine zamanın yavaş aktığı nadide yerlerden biridir Kandıra.

  9. Uzun zamandır tanıdığım nadir insanlardan biri genç kandıralılar Derneği başkanı Nurullah bey kandırayla yatıp kandırayla kalkan biri hedefi devamlı daha iyisini yapmak kandırmayı ve köylerini güzelleştirmek için çalışan biri Allah yolunu açık etsin başkan…

  10. Kandıramızda 2 Temel Sorunun Hızlı Bir Şekilde Alt Yapısı Oluşturulup Faaliyetlere Başlanması Lazım.
    1)Tarım ve Hayvancılık Eski Gücüne Döndürülmeli
    2)Turizm Sektöründe Önemli Adımlar Atılmalı

    Çiftçiye;Mazot,Gübre ve Zirai Ilaçların Ücretsiz Karşılanması.
    Sahil Çevreleri,Oteller ve Pansiyonlara Doğaya Zarar Vermeyecek Gibi İmar Planına Sokulması.

    Çöp Fabrikası Düşüncesi Kafadan Tam Anlamıyla Çıkması.
    Taş Ocağı Adı Altında Yer Altında Bulunan Tarihi Eserleri Peşkeş Çekmemek.
    Baraj Adı Altında Hem Ekolojik Sistemi Hemde Köylerimizi Mahfetmeyin.
    Bugün Kandıra İçin Yapıyoruz Dediğiniz Suyu Yarın Oradan Alıcaksınız Biz Bilmiyormuyuz.

    Sağlıcakla Kalın Ama Şunu İyi Bilinki Artık Kafasına Vur Ekmeğini Al Devri Bitti.
    O Söylem Kadar Tertemiz Yüreğimizi Bile Mahfettiniz..

  11. Kandıra mız için gelecekteki nesillerimiz için elimizden ne geliyorsa yapmak zorundayız biz topraklarimiza değerlerimize sahip çıkacağızki çocuklarımızda sahip çıksın sevgiler saygılar
    Hepimiz biriz gelecek biziz

  12. Başta Başkanımız NURULLAH ÖZER e Ve Değerli Yöneticilerimize Göstermiş Oldukları Çabalarından Dolayı Tebrik Eder Başarıların Devamını Dilerim Saygılarımla.

  13. Yürekden Dökülen Sözler için Syn. Nurullah Özer By Teşekkür Ederim 🙏
    “Asıl Olan İletişimdir,beyinden beyine, yürekten yüreğe bağ kurabilmek, ne dediğimizi birbirimize anlatabilmektir”
    Düven olayı en favori çocukluk aktivitemizdi. Ancak içimize kaçan Samanlardan kaşınan sırtımızı saymazsak:))
    Az çektirmedi Cami hocası Ahmet Hoca bana dûa ezberletmeye çalıştığında:((
    İşte o yüzden ” herkes o kadar oyalanmasın, vakit kaybetmesin! ” Teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir