KİTAPLAR ÜZERİNE…Ergün AÇIKGÖZ

“Kısa Osmanlı Tarihi”- Halil İNALCIK

Osman Gazi Selçuklu Devleti sınırları içersinde Kastamonu beylerinin emri altında bir boy beyiydi. Bizans ordusuna karşı kazandığı zaferlerle hanedanlığını, Osmanlı İmparatorluğu’ nun kuruluşunu ilan etmiştir (1302).

Kitap birinci bölümünde hanedanlığın kurulmasıyla Osman Gazi, Orhan Gazi, I. Murat, Yıldırım Beyazıt , Yıldırım Beyazıt’ ın Timur’ a yenilgisi ile başlayan Fetret dönemini( 1402-1421); ikinci bölümünde II. Murat, II.Mehmet ve II. Beyazıt dönemlerini askeri, siyasi, ekonomik ve sosyal yaşam gibi yönleriyle ele almıştır. Yazar, Gazi Mustafa Kemal Paşa’ nın uçurumun kenarından aldığı bir ulusla yapmış olduğu devrimler ile muasır medeniyetler seviyesinde çağdaş bir devlet kurmasını sayfalarında işlemiştir. Kitabın son bölümünde ise Timur’ un kurduğu imparatorluğu çeşitli yönleri ile incelemiş ve değerlendirmeler yapmıştır.

Zeytin Dağı”- Falih Rıfkı ATAYZeytindağı - Falih Rıfkı Atay Kitabı ve Fiyatı - Hepsiburada

1915-1918 yılları arasında Cemal Paşa’nın kendi deyimiyle Suriye ve Garbi Arabistan Umum kumandanlığı yaptığı sırada emir subayı olan Falih Rıfkı Atay tuttuğu notları kitap haline getirerek Osmanlı İmparatorluğu’ nun Kudüs ve Arap çöllerinde içine düştüğü durumu eserinde okuyucuya aktarmıştır. Kitap 1932 yılında yayınlanmış ve Behçet Kemal Çağlar kitapla ilgili şu cümleyi kurmuştur:

“ Bu kitabı okumak adeta bir borçtur ve bir vazifedir.”

“Mutlu Yaşam Üzerine” – SENECAMutlu Yaşam Üzerine - Yaşamın Kısalığı Üzerine (Karton Kapak) (Seneca )  Fiyatı, Yorumları, Satın Al - kitapyurdu.com

Seneca, M.Ö 65- M.S 4 yılları arasında yaşamış doğaya uygun yaşamayı felsefi olarak benimseyen ve dünya vatandaşlığını savunan bir felsefecidir. Eserinde mutlu yaşamanın doğaya uygun yaşayarak mümkün olabileceğini vurgulamıştır. Doğaya aykırı ve erdemlerden uzak yaşamak yanlış bir şekilde yaşamın kısa ve eksik olduğu algısını doğurur oysa yaşamın doğru değerlendirildiğinde insana yetecek kadar uzun olduğu ifade edilmektedir.

Görünüş olarak doğru olanı değil sağlam ve doğru olanı arayalım. Yaşadığımız sadece yaşamın kısa bir bölümüdür.

“ Hasta ve İktidarda”- David OWENHasta ve İktidarda (David Owen) - Fiyat & Satın Al | D&R

David Owen uzmanlık alanı beyin kimyası olan bir nöroloji doktorudur. Ayrıca 1977- 1979 yıllarında İngilte’ nin Dış İşleri Bakanlığı’ nı yapmıştır.

Kitabında son yüzyıldaki devlet başkanlarının hastalıklarını ve  hastalık sürecindeyken almış oldukları kararların dünya çapında nasıl problemlere yol açıp dünya tarihini değiştirdiğini anlatmıştır. Yazar liderlerin hastalıklı davranışlarını kontrol altına almak için demokratik kontrol ve denge mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiğini anlatmaktadır. Kibirli liderlerin yarattığı karmaşalardan genellikle iktidarın gerçek sahibi halk zarar görmektedir. Kitap bilgi dolu ve oldukça etkileyici.

“ İktidar yozlaştırmaya yatkındır. Mutlak iktidar, mutlak yozlaşma getirir.”

Lord ACTON

Şölen- Dostluk” – PlatonŞölen - Dostluk - Hasan Ali Yücel Klasikleri (Platon) - Fiyat & Satın Al |  D&R

Platon, kitabında iki önemli kavram olan sevgi ve dostluğu açıklamak için hocası Sokrates ve zamanın seçkin kişilerini akşam yemeğinde bir araya getirerek farklı bakış açılarıyla bu kavramların izini sürmüştür.

Sokrates, Bilgelik Sevgisi ’ni insanoğlunu mutluluğa götüren ve sevgilerin en yücesi olarak anlatmaktadır. İyi okumalar

İyi okumalar…

Ergün AÇIKGÖZ

One thought on “KİTAPLAR ÜZERİNE…Ergün AÇIKGÖZ

  1. Cemil MERİÇ’in çok güzel bir sözü vardır, “kitapdan değil kitapsızlıktan kork” saygılar 🤔

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir