KİTAPLAR ÜZERİNE…Ergün AÇIKGÖZ

“ANKA KUŞU”-Yılmaz ÖZDİLAnka Kuşu - Yılmaz Özdil Fiyatları

29 Ekim 1923 cumhuriyetin ilanı ile 10 Kasım 1938 Mustafa Kemal Atatürk’ ün vefatına kadar 15 yıllık zaman zarfında siyaset, ekonomi, eğitim, insan hakları, sosyal hayat, spor ve sanat gibi bir çok alanda yapılan yenilikler örnekler ile anlatılmaktadır. 

“Dünyada bir ilk yaşanmıştı. İTÜ İnşaat Mühendisliği bölümünde okuyan 18 yaşındaki Sabiha RIFAT voleybolcuydu. Fenerbahçe erkek voleybol takımının omurgası İTÜ öğrencilerinden oluşuyordu. Sabiha RIFAT Fenerbahçe erkek takımının kaptanı olarak takımında rol oynuyordu. 1919 yılında Fenerbahçe erkek voleybol takımı İstanbul şampiyonu oldu. Okulu bitirdi ardından Anıtkabir’in  inşasında çalıştı” Bu cumhuriyetin başarısıydı, kadın erkek eşit olmanın, fırsat eşitliğinin armağanıydı.

İyi okumalar.

“COĞRAFYA MAHKUMLARI”- Tim MARSHALLCoğrafya Mahkumları - Tim Marshall | kitapyurdu.com

Ülkelerin (Rusya, Ukrayna, Çin, ABD, Batı Avrupa, Afrika, Ortadoğu ülkeleri, Hindistan, Pakistan, Kore- Japonya, Latin Amerika, Kuzey Kutup Bölgeleri) jeopolitik yapılarının ekonomi, siyasi, sosyal, askeri alanlar üzerindeki etkilerinin tartışıldığı kitapta ulusal ve uluslararası ilişkilerin geçmişten günümüze süreçleri ele alınmaktadır. Coğrafyaya bağlı olarak yaşanan bu sorunlara yeni bakış açıları getirilmiştir.

Kitapta ABD’ nin ulusal ve uluslararası güç oluşuna karşılık Çin ve Rusya’nın ulusal güç olmaktan çıkıp dengeleri değiştirerek uluslararası güç olma yolunda attıkları adımlar ön plana çıkıyor.

Yeni ufuklar açması dileğiyle.

“YAPISAL REFORMLAR VE TÜRKİYE”- Dr. Mahfi EĞİLMEZ

  Reformlar ülkelere göre farklılık göstermektedir. Dr. Mahfi Eğilmez bu kitabında toplumsal, sosyal, hukuk ve eğitim gibi yapılarda meydana gelen reformları ve bu süreçleri ele almıştır.Yapısal Reformlar ve Türkiye (Mahfi Eğilmez) - Fiyat & Satın Al | D&R

Türkiye’nin içinde bulunduğu durumun tam anlamıyla fotoğrafının çekildiği kitapta Türkiye’de ki hukukun üstünlüğü, güçler ayrımı, demokrasi, liyakat, düşünce ve ifade özgürlüğü gibi başlıklar işleniyor. Bu başlıklardaki eksikliklerin ekonomide oluşturduğu riskler ve bu risklerin bertaraf edilmesi için çözüm önerileri sunuluyor. Ortodoks politikalar ile oluşacak güven ve birlikteliğin ekonomide istikrarı sağlayabileceğini örnekler ve grafikler üzerinden anlatıyor.

“UMUT HER ZAMAN VARDIR.” Aristoteles

“İNSAN GELECEĞİNİ NASIL KURAR?”- İlber ORTAYLI

“Ya bir yol bulacağım ya bir yol yapacağım. Üçüncü bir seçeneğim olamaz.”, General HANNİBAL Alpler’ i geçti, dağları aştı İtalya’ ya girdi ve Roma’ yı neye uğradığını şaşırttı. Hannibal’ ın hedefi vardı ve hedefine ulaşmak için yollar aradı; yol yoksa o yolu yarattı.

İnsan kendini nasıl inşa eder? İlber hoca bu sorunun cevabını merak edeceksin, keşfedeceksin, çalışacaksın ve bir hedef doğrultusunda plan yapacaksın şeklinde veriyor. İnsan kendi kendisinin mimarıdır ve kendisine her zaman mutlu olma yolları bulabilir.

İyi okumalar.

“BİR ÖMÜR NASIL YAŞANIR?”- İlber ORTAYLIBir Ömür Nasıl Yaşanır? & Hayatta Doğru Seçimler İçin Öneriler - Prof. Dr.  İlber Ortaylı | kitapyurdu.com

Herkes kendi talihinin mimarıdır. İlber hoca bu kitabında yaşamın tadını çıkarmaya yönelik pratik önerilerde bulunuyor. Bu önerileri kendi hayatından örnekler vererek okuyucuya sunuyor.

Hayatı temel olarak dörde ayırıyor; 15-25 arası, 25-40 arası, 40-55 arası ve 55 sonrası. Her bir dönemde nasıl verimli çalışılacağını, düşünüleceğini, zamanın verimli kullanımının nasıl olacağını paylaşıyor. Okunacak kitaplar, gezilecek şehirler, seyredilecek filmler, ziyaret edilecek müzeler, dinlenilecek müzikler hakkında öneriler veriyor. Dil öğreniminin gereklilikleri ve dilin ne zaman ve nasıl öğrenileceği ile ilgili tavsiyelerini sunuyor.

İnsanlarımızın yaşam kalitesini yükseltmenin yolunun elit bir eğitimden geçtiğini savunuyor. Elit eğitimi işi iyi yapmak olarak yorumluyor.

İyi okumalar.

ERGÜN AÇIKGÖZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir