YAŞASIN CUMHURİYET-Em.J.Tuğgeneral Ümit YILMAZ

YAŞASIN CUMHURİYET

     Dünyada bilinen ve tanınan 208 ülke var ve CUMHURİYET dünyada en yaygın yönetim şekli. Üstelik pek çok çeşidi de var ve İran’daki rejim de, Kongo’daki yönetim şekli de teorik olarak Cumhuriyet tanımına giriyor. 

     Tabii ki CUMHURİYET deyince akla gelen en temel tanım “EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ HALKINDIR” şeklinde olandır. Yani babadan oğula devrolan egemenlik yada belli bir grubun tekelinde yürütülen egemenlik bu kapsama uymamaktadır. 

     Ancak, bu gün övünülecek konu, 99 yaşında bir CUMHURİYET’e sahip olmak değil, bu kadar yıldır Cumhuriyetimizin halkımıza ne tür kazanımlar ve ne kadar refah sağladığı ve halen içerisinde ne kadar çok DEMOKRASİ içerdiği olmalıdır. 

    Yani bu gün Kandıra’mızdan köylü bir vatandaşımızın çocuğu, hiç bir kişi ve kuruluştan özel bir destek görmeksizin, sınavlara girip aldığı puan ile hakettiği mesleğe girebiliyor ve sırtını kimseye dayamadan o meslekte terfi edebiliyor ve hatta en üst makamlara kadar ulaşabiliyor ise ve bu duygu toplumda yaygın ise Cumhuriyet başarılıdır. 

     Bu gün Kandıra’mızdan bir işçinin çocuğu sınavlarda başarı kazanıp, hiç bir siyasi, ticari ve dini gruba sırtını yaslamadan akademik kariyerinin bir devamı olarak profesör, dekan ve hatta rektör olabiliyorsa ve toplumda bu durum da gayet normal görülüyor ise egemenlik gerçekten halkın demektir, yani Cumhuriyet gerçekten vardır ve içerdiği adalet ve özgürlük de kendisini hissettiriyor demektir. 

     Ben emekli bir asker olarak böyle bir ortamda sınavlara girdim, kazandım ve çok şükür çalıştıkça, başarılı oldukça yükselerek belli bir yere kadar gelinebileceğini gördüm. Aldığım eğitim, öğretim ve kültür olarak herkesin de böyle olduğuna inandığım için ölünceye kadar Türkiye Cumhuriyeti’ne sahip çıkacağıma yemin ettim. 

     Allah utandırmasın ama yaşadığım pek çok şeye rağmen yeminime hala bağlıyım ve bu uğurda çalışmaya da inşallah devam edeceğim. 

     Ancak, çevremdeki insanların ve özellikle gençlerin, zaman zaman yaygın bir güvensizlik içerisinde olduğunu görüyor ve onlara hakettikleri kalitede ve olgunlukta bir Cumhuriyeti devredememişim, görevimi eksik yapmışım gibi bir hisse kapılıyor ve üzülüyorum. Umarım onların mükemmeli hak ettiklerini düşünerek, çok iyiye razı olmadığım için boş bir kuruntudur benimki. Ne de olsa mükemmeli aramak ve bu uğurda çok iyiye bile razı olmamak benim mesleğimde yaygın bir hastalıktır. 

     İçimdeki bu karmaşık duygulara rağmen ben her şeyi bir kenara bırakarak, yine de halkımızın sağ duyusuna güveniyorum ve “Yaşasın Anayasamızda tarif edilen Türkiye Cumhuriyeti” diyorum. 

    Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu lideri Mareşal Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, onun silah arkadaşları, 99 yıldır vatanımızın bütünlüğü ve halkımızın refahı için çaba sarf eden her seviyedeki Devlet Adamı, bu uğurda şehit ve gazi olanlar ve yaşasın Cumhuriyet’imizin bu günkü yılmaz bekçileri diyorum. 

Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun.

Ümit YILMAZ

Em.J.Tuğgeneral 

One thought on “YAŞASIN CUMHURİYET-Em.J.Tuğgeneral Ümit YILMAZ

  1. Her türlü etnik ve dini aidiyetin üstünde en geniş, hatta en kutsal önemde ortak paydamızdır Cumhuriyetimiz !
    Yirmi yılda kafamıza vurula vurula yaşadıklarımızdan halâ ders çıkarmadıysak, bu ülke bize layık değildir diye düşünmekteyim…
    Yazılarınızı beğenerek okumaktayım, selâm ve sevgiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir