TEKNOLOJİ    BAĞIMLILIĞI   VE   ÇÖZÜM   ÖNERİLERİ-Dr Pınar AYDOĞDU ARSLAN

 Dr. Pınar AYDOĞDU ARSLAN

Ruh Sağlığı alanında çalışmalar yapan biz uzmanların son zamanlarda en hassasiyetle üzerindeki durdukları bir konu teknoloji bağımlılığı. Bu durum  birçok fizyolojik ve psikolojik sorunları  da beraberinde getiriyor ne yazık ki !

Elbette yaşadığımız dönem itibariyle teknolojiyle olan ilişkimiz her geçen gün katlanarak  artıyor. Dijital dünya günlük yaşamı hiç şüphesiz kolaylaştırıyor ve insanları mutlu ediyor ama teknoloji bağımlılığı da stres ve depresyona yol açabiliyor.

Bilgisayar, cep telefonu gibi dijital cihazlarda geçirilen süre artarken, farkında olmadan iş, arkadaş ve ailelere  daha az zaman ayrılıyor.  Bir süre sonra ise bu dijital cihazlardan kısa süre uzaklaşılsa bile gerginlik, sinirlilik, sıkıntı hissi gibi birçok problemler yaşanabiliyor.

Bireyin ya da çocukların interneti ya da dijital ürünleri kullanmaktan kendini alıkoyamaması ya da kullanım kontrolünü – disiplinini  kaybetmesiyle başlıyor. Başta okul, ev, iş gibi çeşitli alanlarda sorumluluklar, yapılması gerekenler aksıyor. Bu cihazlardan uzak olunduğunda gerginlik, sinirlilik mutsuzluk gibi çeşitli yoksunluk belirtileri yaşanıyor.  Kullanmayı çok arzulamak, cihaz ele alındığında  planladığından çok daha uzun zaman geçirmek, uzak kalmak için çok çaba harcamak, bırakmak için mücadele etmek  durumu ise teknoloji bağımlılığına işaret ediyor.

Teknoloji bağımlısı olan kişiler sosyal medyada sanal kimliğiyle var olduğu için  gerçeklik algısından uzaklaşabiliyor. Beraberinde depresif belirtiler, uyku bozukluğu, değişik vücut ağrıları, anksiyete, duruş bozuklukları, elde uyuşukluk, gözlerde yanma, boyun kaslarında ağrı ve sertleşme gibi çeşitli belirtiler yaşayabiliyor. Kişi çevresine veya işine gerektiği ölçüde zaman ayıramadığından insanlar arası ilişkilerde ciddi iletişim sorunları yaşabiliyor. Sosyal alanda akademik başarıda düşme, kişisel okul ve aile sorunları, aktivitelerde azalma, zamanı kaliteli kullanamama gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor.

        Kontrol Altına Almak için neler Yapılabilir ?

      Günlük internet kullanım saatlerini değiştirmek, yapmayı isteyip de fırsat bulunamayan  faaliyetleri bir deftere yazıp  cihaz kullanım isteği duyulduğunda  bu isteklerden birini yapmak, destek gurupları ya da aile terapisi yöntemlerini kullanmak önem arz etmektedir.

Özelikle çocukların arkadaşlarıyla  aktivitelerde bulunmasını sağlamak, ilgi ve yetenek alanlarına uygun spor dallarına uygun  sosyal kültürel alanlara yönlendirmek , güvenli internet  uygulamalarının cihazlarda var olmasını sağlamak,  günlük internet kullanım saatlerini değiştirip disipline etmek gerekiyor.

Yine günlük hayatta  çevremizde rastladığımız,  şahit olduğumuz AVM’lerde,  cafe ve restoranlarda mama sandalyesine oturan  bebeklerin,  ebeveynleri tarafından  susması  için verilen bu cihazlar teknolojik bağımlılığın altyapısını oluşturuyor. Bu durumda anne ve babalara çok fazla görev düşüyor. Küçük yaştaki çocuklar tarafından kullanılan bu cihazların bir zeka göstergesi olarak değerlendirilmemesi gerekiyor. Çocukların bilişsel motor ve sosyal gelişimlerinin dijital ortamlar olmadığının bilincinde olmak  ve bu zihniyette hareket etmek gerekiyor.

Bunun içinde;  anne babaların  bebeklere, çocuklara gerçek hayatla iletişimi kuvvetlendirecek yaşam alanları  sağlaması,  risk faktörlerini  ortadan  kaldıracak eylemlerde bulunması,  sıfır teknoloji değil, dozunda  yeterince teknoloji  bilinciyle  sağlıklı nesiller yetiştirebilmenin önemini hatırlatmak gerekiyor.

Dr. Pınar  AYDOĞDU ARSLAN

One thought on “TEKNOLOJİ    BAĞIMLILIĞI   VE   ÇÖZÜM   ÖNERİLERİ-Dr Pınar AYDOĞDU ARSLAN

  1. Harika bir konuya değinmişsin yine pınar Arslan 👏👏herkes bu yazıyı okumalı ve kendine pay çıkarmalılar kalemine saglık👏

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir