Kandıra’mızın olmazsa olmaz lezzetlerinden birisidir hodan. Farklı yörelerde kaldirik, sığırdili ve ıspıt gibi isimler ile de anılır.
Yöremizde hodan ayıklanıp başlandıktan sonra, soğan ve yağ ile kavrulur ve yumurta eklenip lezzetine lezzet katılır. Gerek kahvaltıda, gerekse diğer öğünlerde afiyet ile tüketilir. Ayrıca yaprağından sarma da yapılır, ancak bu lezzet maalesef olması gerektiği kadar yaygın değil. Tamamen doğal ortamda yetişen hodandan yapılan sarma, diğer malzemelerden yapılan sarmaya göre daha sağlıklıdır. Hele ki içine pirinç yerine bulgur eklenirse ve üzerine süt kaymağı gezdirilirse, hem lezzet hem de besleyici özelliği daha da artar.
Hodandan yapılan yemekler yukarıda yer alanlar ile sınırlı değil. Hodan turşusu çok bilinmese de güzel bir lezzettir. Bilhassa pırasa ile hodanın turşusu birlikte kurulur ve yemeklere güzel bir eşlikçidir.
Kaldırik diblesi haşlanmış hodanın pirinç ile birlikte pişirilmesiyle ortaya çıkan sağlıklı bir yemektir. Bir diğer alternatif ise, haşlanmış hodanın soğan ile kavrulması akabinde üzerine mısır unu ve çırpılmış yumurta eklenmesi ile yapılan yemektir.
Doğal ortamda yetişen hodan, eski yıllarda alternatif tıp alanında da kullanılmıştır. İdrar söktürücü etkisinin yanında boğaz iltihaplarına iyi geldiği ve yatıştırıcı etkisi olduğu bilgileri de mevcuttur. Ayrıca tohumundan elde edilen yağın, sivilce ve çatlak izlerini giderdiği söylenmektedir.
Ülke genelinde çok bilinmeyen bu lezzetin unutulmaması ve yeni kuşaklara aktarılması dileğiyle…
Sanver Bey yazınızı ilgi ile okudum. Ancak itiraf etmeliyim ki “hodan” adını ilk defa duydum. Bu bölgede “galdirik, galdirek, çiçekli mancar” Zonguldak civarında “zılbıt” dendiğini biliyorum. Kandıra’nın hangi köylerinde “hodan” dendiğini merak ettim. Acaba sahile yakın köylerde mi kullanılıyor? Yazarsanız sevinirim. Selâmlar.
kandıranın akcaova koyündenim ben kendimi bildim bileli adını hodan mancari diye bilirim harikadir yumurtalısına bayılırım hele dolmasi bir başkadir hodanın.