Uzman Klinik Psikolog Gözüyle
Bahar geldi. Coşkuyla, umutla, sevgiyle bir sıcak bir soğukla… Bir şekilde geldi ama. Baharın müjdecisi kumrular da leylekler de başladı gelmeye. Tabiat ana cevap verdi. Toprağa, suya havaya. Peki ruhumuza bahar geldi mi?

Son zamanlarda hızla hücrelerimizin her köşesine etki eden dijital yaşam kişinin kendini dışarıya odaklanmasına sebep oldu. Bu da kişinin kendini ihmal etmesine yol açtı. İç sesini duyamayan kendini göremeyen zihin, eleştirmeye, yargılamaya, kendini başkalarıyla kıyaslamaya ve hep kendine kızmaya başladı. Hayallerinin peşinde keyif alabileceği şeyler yapmak yerine, kendini değersiz yorgun hissederek, başka hayatlara yaşamlara imrenerek geçirdiği her saniye sonucunda hastalanmaya, fiziksel ve ruhsal birçok yükü taşımaya ve hareket edememeye başladı ne yazık ki!
Nedir çözüm?
Kişinin kendine zaman ayırması iç sesini dışardaki seslerden ayırması ve içe dönmesi bu süreçte yapılacak önemli bir adımdır. Nasıl ki bahar geldiğinde bahçemizi temizler, işe yaramayanları zarar veren otları koparır, yeni tohumlar eker, gereken bakımları yaparız! İşte aynı şekilde zihnimizde de aynı bakımı yapabilmeliyiz. Gereksiz düşünce ve saplantılardan yarım kalan duygu ve düşüncelerden sürekli tetiklenen travma yaratan düşünce ve olaylardan arınabilmeliyiz.
Zihni güzel insan iç sesini duymaya başlar kalbi iyileşir. Öfkenin kırgınlıkların muhabbetle karşılık bulduğu huzurun kapladığı bir ruh hali ile yaşamaya devam eder. Bu huzur kişinin dışına, davranışlarına, ailesine, yaşamına ve hayatına yansır. Kendine yaptığı bu öz şefkat duygusu ile varlığına nazik kalır. Böylelikle kendi korkularıyla yüzleştiğinde olumsuzluklar ve travmalarla karşılaştığında ise onların nasıl üstesinden gelebileceğini de öğrenmiş olur.
Sonuç itibariyle kişinin kendinden vazgeçmemesi, daima hayatta gülümseyecek anlar bulabilme bilincinde olması, zaman zaman üzülüp zaman zaman kırılacağını bilse de zihnindeki bahçesini temiz tutması gerektiğinin farkına varması çok kıymetli. Yardıma ihtiyacı olduğunda konunun uzmanlarından destek alması ayrıca önem kazanmaktadır elbette.
Bu vesileyle; zihnimizdeki bahçemizin temiz kalması, çiçekler açması ve huzur vermesi dileğiyle ve umuduyla bayramınızı en içten dileklerimle kutluyorum.

Sevgi ve saygılarımla…
Dr. Pınar AYDOĞDU ARSLAN
Uzman Klinik Psikolog