2025 YENİ BİR YIL: Psikolog  Dr.Pınar AYDOĞDU ARSLAN

YENİ BİR YIL : 2025

Yeni  bir yıl… 2025 yılına girmemize saatler kaldı. Her  birey için farklı anlamlar, umutlar, kaygılar, sevinçler içeriyor olabilir. Herkes bitirilen yeni yılın kişisel değerlendirmesini yapıyor da olabilir. Çok iyidi, çok kötüydü, çok zordu, çok üzücüydü, çok  sevgi doluydu  gibi yorumlar ister istemez gözümüzün önünden bir film şeridi gibi geçiyordur mutlaka;

Bu yıl neleri başardım ve nelerle gurur duydum?

Bu yıl yaşadığım en büyük zorluk neydi? Bunlardan neler öğrendim ve nasıl ders aldım?

Hangi alışkanlıklarım beni ileriye taşıdı ya da geriletti?

Hayatımın hangi alnında daha çok gelişme göstermek istiyorum?

Yaşamımda kimlere daha çok teşekkür etmeliyim?

Enerjimi ve zamanımı verdiğim şeyler nedir ve beni motive- tatmin ediyor mu?

Yeni yılda gerçekleşmesini istediğim en önemli  hedefim nedir ?

Kendime öz şefkatim var mı? Bana yetiyor mu?

Hangi düşünce alışkanlık ve toksik ilişkileri yaşamımdan çıkarmalıyım?

Sorularını sormak ve cevaplamak aslında çok yerinde olacaktır. Her birimizin bu sorulara birçok cevabı olabilir, olmalıdır da. Bu sorgulamayı hatırlamak istemediğimiz olaylar olsa bile yapabilmek gerekiyor. Çünkü doğrusuyla yanlışıyla iyisiyle kötüsüyle hayatın tüm gerçekliğiyle hayat ve yaşam bize ait ve onu benimseyip kabullenmek kişinin kendine yapacağı en büyük iyiliklerden biri. Elbette zihnimiz hep olumsuzlukları hatırlamaya meyilli. Çünkü olumsuzluklar olumlu yaşanmışlıklara ve duygulara  göre bizleri çok daha fazla etkiler. Hep bardağın boş tarafını görmek gibi. O nedenle biz ruh sağlığı uzmanları değerlendirmelerin olumsuz olmasına şaşırmıyoruz. Fakat gerçeklerle yüzleşmek öz değerlendirme yapabilmek kişinin ruh sağlığının dengede olup olmadığını görmek  açısından da önem arz ediyor.

Bu zamanlarda objektif değerlendirme yapabilmek farkındalık oluşturmak açısından olmazsa olmazımızdır. Bu farkındalık yeni hedefler oluşmasına neden olabileceği gibi olumsuz olaylardan çıkarılan derslerde yönümüze ışık tutacaktır. Yeni hedeflerimize, yeni bir tarih belirlemek, hayal kurmak, yapacaklarımızı ve yapabileceklerimizi netleştirmek, yeni kararlar almak motivasyonu artırmada oldukça etkili olacaktır.

Peki Bunu yaparken nelere dikkat etmeliyiz ?

  • Neler yaşadığınızı ve bu durumu neden yaşadığınızı ve sizde ne gibi etkiler  bıraktığının farkına varın.
  • İlginize ve yeteneklerinize göre uygun hedef belirleyin.
  • Her şeye ve her yere yetişmek yerine  elimden geleni yapacağım yapıyorum ifadesini benimseyip uygulamaya karar verin.
  • Sosyal hayat ve ikili ilişkilerde yaşamak istediğiniz  ertelediğiniz planlarınızı sıralayın.
  • Hedeflerinizin başrol oyuncusunun kendiniz olduğunu ve ulaşamayacağınız şeylerin hedef değil hayal olduğunu unutmayın.
  • Gerçekçi hedefler belirlemeyi ve aksaklıklar karşısında esnek olmayı unutmayın.

Elbette tüm bu soruların altında motivasyonu artırmak olduğunu hatırlatmak isterim. Bir şeyleri yaparken adım atıldığında mesafenin ve yolun tadını çıkartmak gerekiyor. Çoğu zaman gelecek düşünüldüğü için bunun pek bir anlamı da olmuyor.

“ Yaptım daha önce denedim olmuyor ” cümlesini çoğumuz kullanmışızdır. Hatırlamalıyız ki bebekler emeklemekten yürümeye geçerken ortalama 200- 250 kere yere düşüyorlar ve her yere düşüş ayağa kalkmak için bir neden oluyor. Dolayısıyla her başarısızlık başarıya giden bir yolda öğrenme oluveriyor. Yani başarısızlığı yolculuğun kendisi değil ara duraklar olarak görmek gerekiyor. Dolayısıyla şimdi ve şu anda kalmak çok daha önemli. Şunu sormalıyız kendimize! Bu amaca hedefi gerçekleştirmek için şu anda ne yapabilirim? İngilizcede “ present ” kelimesinin karşılığı “ şimdi ” olup diğer anlamı da  “ hediye ” demektir. Yani aynı zamanda size verilen bir hediye demektir. Şu an çok önemli. Dün bugünü, bugün de yarını belirleyecektir hiç şüphesiz. O halde şimdi bir şeyler yapma zamanı olduğunu idrak edip bugünden başlamak gerekiyor…

 Bu vesileyle; sağlıkla, afiyetle, huzurla,  başarıyla, sevinçle ve tüm güzelliklerle  

taçlandırdığınız  yeni yılınız kutlu ve mutlu olsun. Sevgi ve saygılarımla…

                                                                                         Psikolog

                                                                       Dr. Pınar AYDOĞDU ARSLAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir