Çok sevdiğim Kandıra ve en çok keyif aldığım yerinden bahsetmek istiyorum. Yaz aylarında ailecek gidip kumunda taşında toprağında oturup denize girdiğim, Babatepesi’ne doğru baktığım Kerpe’nin kayalıklara doğru alanı. Deniz ve gökyüzü arasındaki yeşil ve mavi buluşması. Benim için doyulmaz bir keyif. Tabi sadece benim için değil. Tüm insanlığa bahşedilmiş özel bir yer. Binlerce , on binlerce insanın gelip gezdiği, yüzdüğü, stres attığı bir kıyı.
Biz zamanlar sandalların konulduğu iskele vardı. Yanında küçücük kumsal. Aileler bizler de dahil çocuklarımıza oralarda öğrettik yüzmeyi, güneşlenmeyi. Çok kalabalık olmazdı. Tanırdı herkes birbirini.
Nüfus arttıkça kaldırıldı sandal iskelesi. Kumsal alan durmakta.
Önceki yıllar da derme çatma kulübe vardı. Kumsala gelenlerin bazıları orada soyunup giyiniyor, bazı kişiler ızgara dahi yapıyordu. Tanıdığımız kişilerle orada sohbetler de ediyorduk. Keyifli bir alandı. Herkesin rahatça hareket edebileceği bir alan. Sonra dalgıçlar geldi. Sualtı çalışmaları yapıldığı söylendi. Müze açılacağından bahsedildi. Gazetelerde boy boy reklamlar. ‘’Kerpe de su altı müzesi yapılacak’’. Sevindik açıkçası. Acaba Kandıra Belediye yönetiminin yada Büyükşehir yönetiminin etki alanı değişti mi acaba diye düşünürken seçimler çattı. Son zamana kadar aday dahi açıklamadı iktidar partisi ve muhalefet partisi.
Geçen yıl oraya yakın bir yerde kulübe yenilenmiş tek katlı yaşanabilir bir alan haline dönüştürülmüş. Hayret ettik açıkçası. Kimin olduğunu dahi sormadık. Yine gelenler gidenleri görüyorduk.
Bu yıl bir de baktık iki katlı ahşap binayı kondurmuşlar. Gösterişli bir yalı haline gelmiş. Denize sıfır. Değerini emlakçılar hesaplasın. Bir çok emlekçı var zaten.
Beni yada bizi yani gelecek kuşaklardan ödünç aldığımız alanlar için nasıl bir savunma yada koruma oluşturmalıyız diye düşünenlerden bahsediyorum, endişeye düşüren konu bu bina ne kadar yasal? Bu izin kim tarafından verildi? Bu izni verenler hangi gerekçe ile böyle izin vermişler?
Kandıra Belediyesi, Kandıra Kaymakamlığı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Valiliği, kim böyle izin verdiyse tekrar gözden geçirsin lütfen. Bizler yani bölgenin insanları bu konuda açıklama bekliyoruz. Bu izni veren zihniyet yarın karşımızda duran ormanları da aynı şekilde hunharca yok edebilir gözünü kırpmadan.
Daha eski yılları hatırlıyorum, yerel halktan bazı kişiler çay bahçesi şeklinde yatırım yapmaya kalktığında izin vermezken şimdi halkın içine binalar kondurmaya nasıl izin veriliyor?
Bakıyoruz Kandıramız kıyılardan, sahillerden ne kadar gelir elde ediyor acaba? Yada değerini nasıl arttırabilir acaba? Sahiller herkese açık. Sorunlar birden gelen kalabalık nüfus karşısında çığ gibi büyüyor. Aynı şekilde devam edecek. Derler ya ‘’hiçbir şey yapmazsan hiçbir şey olmaz’’ diye. Çevre illerden, ilçelerden gelen turist gününü gün eder ve gider. Kandıra ve sahillerde yaşayanlara da çöpler için birbirlerine şikayette bulunur dururlar.
Böyle olmasın artık demek için çok mu geç kaldık acaba?